Cât de sănătos este să înlocuim mierea cu zahărul? Răspunsul surprinzător al unui medic nutriționist

24 iulie 2023 10:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Obținut din sfecla de zahăr sau trestia de zahăr, acest aliment creează dependență și devine un adevărat pericol în rândul populației. Din ce în ce mai multe persoane reușesc cu greu să-și înfrâneze pofta de dulce, și de teama că zahărul le poate face rău, aleg să-l înlocuiască cu mierea. Cât de sănătos este acest obicei, ne spun chiar medicii.

Majoritatea oamenilor care tind să înlocuiasă zahărul cu mierea trebuie să știe că ambele conține atât fructoză, cât și glucoză, deși în proporții diferite.

Cât de sănătos este să înlocuim zahărul cu miere?

Medicul nutriționist Nicoleta Lupașcu a devenit cunoscut în social media datorită clipurilor sale video explicative și educative în ceea ce privește o viață și alimentație corectă. Recent, aceasta a abordat un subiect controversat: consumul de zahăr, și a menționat că nu obținem beneficii suplimentare dacă înlocuim zahărul cu mierea, întrucât ambele conține glucide și zaharuri.

„Zahărul este format din două moleule simple: glucoză și fructoză, în proporții egale. Mierea conține 80% zaharuri, dintre care glucoză și fructoză, de asemenea, în proporții egale și 20% apă.

Orice tip de zahăr vine de la o plantă: trestie, sfeclă de zahăr, porumb sau cocos (...). indiferent de sursa de proveninență, că este zahăr, miere de albine sau alte siropuri, consecințele sunt date de prezența acestor două molecule de fructoză și glucoză, și de repeziciunea cu care ele ajung în sânge.

Așadar, n-ai obținut beneficii suplimentare dacă ai înlocuit zahărul cu mierea de albine sau alte siropuri, atât timp cât acestea conțin glucoză și fructoză.”, a explicat medicul, prin intermediul unui clip video postat pe TikTok. 

Cum acționează zahărul în organism? 

O cantitate mare de zahăr din dulciuri sau băuturi dulci este absorbit de organism rapid, ceea ce conduce la o secreție exagerată de insulină. Cât despre zahărul obținut din fructe, acesta este absorbit mai încet de organism și nu conduce la creșterea puternică a glicemiei. 

„Zahărul consumat sub forma băuturilor dulci şi a altor nenumărate forme de dulciuri se absoarbe foarte repede, inundând organismul cu cantităţi foarte mari de glucoză sau de fructoză, declanşând o secreţie exagerată de insulină, care va duce la hipoglicemie cu manifestările cunoscute.

În schimb, zahărul din fructe, fiind legat de fibre, în special de pectină, se absoarbe mai încet, fără să ducă la o creştere marcată a glicemiei, cu toate urmările ei”, a declarat doctorul Claudiu Cobuz, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabilice, potrivit Adevărul.

Mai multe