Dormi cu televizorul aprins? Riști să mori mai repede

24 februarie 2023 7:01   Sănătate

Milioane de oameni adorm în fiecare noapte în fața televizorului, dar studiile arată că acest obicei aparent inofensiv ar putea contribui la numeroase probleme de sănătate sau chiar la o moarte prematură. 

Pentru mulți dintre noi, puține lucruri ne fac să adormim mai repede decât o emisiune sau un film care merge în surdină. Se pare că această rutină ne expune unor pericule, conform unor studii efectuate în anii recenți. 

Cercetătorii de la Northwestern University School of Medicine au examinat, în 2022, impactul luminii ambientale asupra sănătății și obiceiurilor de somn a 552 de persoane cu vârste cuprinse între 63 și 84 de ani.

Studiul a constatat că cei care au dormit chiar și cu cea mai mică lumină ambientală aveau mai multe șanse de a suferi de diabet, obezitate și hipertensiune arterială.

Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita sau a minimiza cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului”, a declarat pentru CNN cercetătorul principal al studiului, Phyllis Zee.

Potrivit studiului, rezistența la insulină apare mai probabil dimineața, după ce oamenii dorm într-o cameră cu lumină slabă, cum ar fi cea emisă de un televizor.

Dormitul cu televizorul aprins - asociat obezității

Rezistența la insulină este asociată, în mod obișnuit, cu diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Datele au arătat că 17,8% dintre participanții la studiu care au dormit cu lumină ambientală noaptea sufereau de diabet, comparativ cu doar 9,8% - cei care dormeau în beznă totală.

Între timp, 40,7% dintre participanții care au dormit cu lumină ambientală au fost obezi, în timp ce puțin peste un sfert dintre participanții care dormeau în întuneric au fost incluși în această categorie (26,7%).

Studiul despre somn a descoperit și alte dovezi tulburătoare care leagă lumina de problemele de sănătate. Cei care adorm cu lumină ambientală au mai multe șanse să stea treji până mai târziu și apoi să doarmă mai târziu a doua zi.

Știm că cei care dorm târziu au tendința de a avea, de asemenea, un risc mai mare de tulburări cardiovasculare și metabolice”, a mai explicat Zee.

Un alt studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, a constatat că dormitul cu televizorul pornit în dormitor „poate fi un factor de risc pentru creșterea în greutate, excesul de greutate și obezitate.” Autorii raportului au analizat date de la peste 43.000 de femei pentru acest studiu. Ei susțin că reducerea expunerii la lumina artificială pe timp de noapte ar putea fi „o intervenție utilă pentru prevenirea obezității”.

Mai multe