Greșelile alimentare de care trebuie să ne ferim în timpul postului. Sfatul nutriționistului
Perioada postului reprezintă o trecere a organismului la o dietă săracă în calorii întrucât renunțăm la produsele de origine animală. Iată de ce trebuie să ținem cont pentru a ne hrăni corect și sănătos pe durata postului.
În perioada postului se limitează aportul de proteine animale, așadar postul nu este indicat femeilor însărcinate, persoanelor care au un sistem imunitar slăbit și vârstnicilor. Cei care doresc să țină post trebuie să ia în calcul mai multe aspecte pentru a avea o dietă echilibrată și sănătoasă.
O alimentație diversificată
Multe persoane care țin post sunt tentate să abuzeze de cartofi și pastele făinoase pentru a combate senzația de foame în perioada postului, însă aceasta nu este o alegere sănătoasă, conform medicului nutriționist. Nu uitați că meniul zilnic trebuie să fie compus din proteine vegetale, grăsimi, carbohidrați, dar și fibre.
Proteinele vegetale nu trebuie să lipsească din meniu
Cei care țin post trebuie să includă în meniu un plus de proteine vegetale care pot fi regăsite în nuci, arahide, alune, năut, dar și cuperci. În zilele în care există dezlegare la pește este recomandat să profităm și să consumăm pește, dar și alte fructe de mare.
Hidratarea corespunzătoare este elementul-cheie
Odată cu renunțarea la carne începe și un proces de detoxifiere, iar rinichii sunt suprasolicitați. Din acest motiv este esențial să consumăm suficiente lichide pentru a ne hidrata corespunzător. În afara celor doi litri de apă zilnic, medicul nutriționist sugerează să consumăm ceaiuri și supe cremă.
Grăsimile animale pot fi înlocuite cu cele vegetale
Organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcționa în parametri normali. Putem înlocui grăsimile animale cu cele de proveniențp vegetală. Este recomandată consumarea uleiului de măsline, dar și a semințelor de dovleac sau susan, în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi.
Produsele de post din magazine sunt o capcană de care trebuie să ne ferim
Alimentele de post comercializate în magazine nu reprezintă o opțiune sănătoasă. Din contră, multe dintre ele conțin numeroase E-uri care afectează considerabil organismul. De preferat este să preparăm în casă un pate de ciuperci sau o zacuscă de postă, nu să achiziționăm asemenea produse din magazine.
Medicul nutrișionist Iren Alexoi ne recomandă să adăugăm în salate linte, mazăre, năut sau fasole pentru un plus de savoare. În plus, putem consuma și urzică sau salată verde.
Citește o sugestie de meniu de post pe Clicksanatate.ro.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!