Plânsul chiar face minuni în organismul tău! Află care sunt acestea
Atât plânsul, cât și râsul sunt la fel de benefice, sunt două emoții care ajută la eliberarea energiilor pozitive și negative.
Plângem când suntem fericiți, când suntem triști, frustrați sau emoționați. Acest gest poate avea un mare efect asupra corpului și minții noastre. În felul acesta ne echilibrăm stările de spirit, spun specialiștii.
Plânsul îmbunătățește starea de spirit
Plânsul ne ajută să eliberăm adrenalina și noradrenalina, hormoni care facilitează instalarea senzației de relaxare și ușurare. Plânsul promovează și producția de prolactină și leucină, ambele fiind analgezice naturale. Practic, plânsul este un răspuns chimic care ajută la calmarea durerilor și totodată la inducerea stării de relaxare, determinând mușchii faciali și colțurile ochilor să se contracte și să se hidrateze.
„Aproximativ două treimi dintre oameni raportează că se simt mai bine după ce plâng”, spune Jonathan Rottenberg, profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud.
Plânsul îmbunătățește comunicarea
Când comunicăm cu ceilalți prin lacrimi, ne dezvăluim propria noastră vulnerabilitate. Plânsul este, așadar, un semnal că ne simțim aproape de cineva, iar acest lucru poate promova un răspuns empatic și o conexiune emoțională.
În general, lacrimile adulților transmit mesajul: „Am nevoie de tine, ajută-mă!”. Este, așadar, o reacție la o stare de neputință, care este opusul luptei sau fugii. În cazul copiilor, plânsul mai este și o modalitate prin care aceștia atrag atenția părinților asupra lor.
Plânsul ne eliberează
După o repriză de plâns, ne simțim oarecum mai relaxați. Și acest lucru se petrece datorită faptului că prin intermediul plânsului corpul nostru scapă de substanțe precum cortizolul și generează endorfine și analgezice naturale împotriva durerii.
În plus, plânsul este o expresie emoțională normală, o reacție pe care corpul o are atât la nivel fiziologic, cognitiv, emoțional cât și social. De cele mai multe ori, plânsul ne face bine mai ales prin prisma faptului că ne ajută să eliberăm hormonii care ne împiedică să fim în echilibru.
Lacrimile mențin ochii sănătoși
Ochiul are nevoie să fie curat în permanență, iar plânsul ne ajută și din acest punct de vedere. În plus, ne oferă și oportunitatea de a dezvolta funcțiile optice, metabolice și lubrifiante, deoarece ajută la eliminarea corpurilor straine din ochi.
Este bine să nu ne suprimăm niciodată emoțiile, pentru că pe termen lung acestea ne pot dăuna. Când simțim că suntem pe punctul de a plânge, trebuie să ne descărcăm. Ulterior, ne vom simți mult mai bine, conform alegesanatos.ro.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro