Vine canicula! Cum ne răcorim, printr-o alimentație corectă

20 iunie 2022 13:59   Sănătate
Ultima actualizare:

Valul de căldură revărsat asupra Europei va încinge și România. De câteva generații, ne-am obișnuit să apelăm la automatizări care ne sporesc confortul pe timp de caniculă, aer condiționat, dușuri sau haine cu țesături care facilitează ventilația corpului.

Trebuie să știm că mai există și alte câteva metode naturale, care țin de o alimentație corectă, responsabile de scăderea sau reglarea temperaturii corpului.

Fructe bune de consumat pe caniculă

Nutriționista Lygia Alexandrescu a enumerat, pentru Antena3 câteva ponturi despre alimentația corespunzătoare pe timp de caniculă.

Alimente precum castraveți, ardei, tomate, țelină, dovlecel sau fructe, cum ar fi căpșuni, cireșe sau caise, ajută corpul să se hidrateze, datorită conținutului ridicat de apă și nutrienți.

De asemenea, pentru a diversifica dieta, perele, merele sau bananele pot fi combinate cu unt de migdale, conform nutriționistei ca ingrediente pentru smoothie.

Citește și: România, lovită din plin de valul de aer fierbinte care a făcut prăpăd în Europa. Temperaturi extreme

Pe grătar se poate pune dovleac, broccoli sau sparanghel. Acestea pot fi condimentate cu lămâie, busuioc sau pătrunjel.

În materie de băuturi, nutriționista recomandă apa minerală plată sau ceaiul de mentă, servite la o temperatură rezonabilă.

Băuturile reci nu sunt utile pe timp de caniculă. Deși dau o senzație de răcorire, acestea încetinesc digestia și apar probleme la nivelul gastro-intestinal.

Capcanele în care picăm toți

Înghețata crește temperatura corpului, pe timp de caniculă, corpul depune energie suplimentară pentru metabolizarea zahărului.

Efortul fizic, de asemenea, duce la creșterea temperaturii corpului și accentuează deshidratarea. Alimentele cu un aport ridicat de sare sau cele condimentate pot favoriza deshidratarea.

Băuturile alcoolice sau cele carbogazoase, cum ar fi berea consumată la plajă, sau cele energizante cu aport sporit de cafeină și zahăr afectează procesele metabolice și pot duce la balonări, creșterea temperaturii și deshidratare.

Citește și: Vremea a luat-o razna! A nins în Sahara, Australia se topește, Brazilia e sub ape

O altă capcană majoră, pe caniculă, în special la plajă, este pepenele consumat rece. Acest fruct, foarte bogat în apă, fermentează și dă balonare. Cei care consumă pepena la plajă trebuie să evite să intre imediat în apa mării, fiind indicat să aștepte cel puțin o jumătate de oră, după ce l-au consumat.

Balonarea apărută, după ce e mâncat pepenele, poate să diminueze capacitatea de a respira corect și suficient, acest lucru ajungând să fie foarte periculos pentru cei care vor să se bălăcească. Există riscul apariției crampelor sau chiar înec, din cauza respirației afectate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe