Șocul trăit de un român care a venit în vacanță în România: „E mai bine la mine în Anglia”

3 octombrie 2024 8:30   Actualitate

Un român stabilit în Anglia a stârnit reacții puternice în rândul conaționalilor săi după ce a postat un videoclip pe TikTok în care descrie cu indignare prețurile din România. Această experiență l-a făcut să realizeze cât de mult s-au scumpit produsele de bază, chiar și cele aparent banale, cum ar fi o sticlă de suc.

O vacanță plină de surprize neplăcute

Oameni buni, am venit și eu în România în vacanţă și am zis să mă duc la magazinul de la colț să îmi iau o Cola. Mi-am luat la mine 10 lei și i-am zis doamnei să îmi dea o cola mare, m-am gândit că îmi ajung 10 lei. Îmi zice: „costă 13 lei” (n.r. sticla cea mare, de 2.5 litri). M-am uitat la ea și i-am spus: „Nu am decât 10 lei. Ce Cola îmi puteți da de banii ăștia?” a relatat românul, surprins de prețuri.

În cele din urmă, el a reușit să achiziționeze o sticlă de 1.25 litri la prețul de 9 lei și a comparat situația cu venitul minim pe economie din România. „Dacă aveam acum un salariu „basic” în România, păi ce făceam? Nu îmi mai permiteam nici să beau apă plată de la magazin. E greu. Ce să facem noi în România în momentul ăsta? Nu e mai bine la mine în Anglia? Acolo sigur e mai ieftin de 12 lei”, a adăugat el.

Reacțiile internauților

Videoclipul a generat un val de comentarii din partea altor români care s-au identificat cu experiența lui. „Eu sunt acum în România. Abia aștept să plec înapoi”, a scris un utilizator, în timp ce altul a subliniat: „Păi, în 2023 era 9 lei, acum e 11,5 lei, iar cu ambalaj de retur ajunge la 12 lei”.

Unii comentatori și-au exprimat frustrarea cu privire la cheltuielile mari în România: „Tot ce am strâns într-un an de muncă, aproximativ 3000 de euro, s-a dus în două săptămâni în România, fără să fac nimic special”. Un alt utilizator a observat diferențele de prețuri în funcție de magazine, spunând: „Asta depinde de unde cumperi, logic că la magazinul de colț e mult mai scump

Un român din Franța a adăugat: „În Franţa, 2 litri de Coca-Cola costă 1,75 €”, evidențiind astfel inegalitățile de preț între diferite țări europene.

„Corect, prețurile sunt mai mari decât în Anglia"

Printre comentarii, un utilizator a lăudat reziliența românilor în fața acestor provocări: „Corect, prețurile sunt mai mari decât în Anglia, dar pentru mine românii sunt niște eroi pentru că pot face față prețurilor din țară”. 

Experiența acestui român a evidențiat o realitate economică cu care mulți se confruntă în România. Deși a venit în vacanță, el a fost nevoit să se confrunte cu prețurile mari și cu dificultățile economice, ajungând la concluzia că, din păcate, „e mai bine la mine în Anglia”. 

Mai multe