Ghidul cumpărătorului: cum alegi un TV potrivit pentru tine
Ce înseamnă, de fapt, toate funcțiile pe care un televizor le are în zilele noastre și care ar fi cea mai bună alegere, în cazul în care dorești să-ți achiziționezi un TV nou în 2022.
În 2022, televizoarele au devenit din ce în ce mai complexe, iar achiziționarea unui televizor, chiar și de buget, se dovedește a fi un proces greu de parcurs pentru utilizatorul de rând. Pe lângă diagonala sa, un TV modern vine cu Ultra HD 4k, 120HZ și HDMI 2.1, QLED sau OLED.
Așadar, o să trecem prin fiecare funcție și vom afla cât de importantă este și dacă merită investiția într-un televizor modern.
Ce este un port HDMI
HDMI este un acronim pentru High Definition Multimedia Interface, un conector și un cablu capabil să transmită fluxuri audio și video de înaltă calitate, cu o lățime de bandă mare între dispozitive.
Porturile HDMI se găsesc fie pe placa video, fie pe placa de bază din spatele computerului. Este important de menționat că nu toate computerele și plăcile video au conectori HDMI.
Vezi și Cele mai performante laptopuri de buget în 2022
Producerea device-urilor cu HDMI a început în 2003, iar multe dispozitive nu s-au conformat încă de atunci la această tehnologie. Așadar, s-ar putea să găsiți dispozitive chiar și din 2007, care încă nu au port HDMI.
Diferența dintre HDMI 1.4 și HDMI 2.1
Diferența majoră dintre versiunea veche și versiunea HDMI 2.1 este dată de viteza de calcul.
HDMI 1.4 poate transporta o imagine de 1080p (Full HD) la 60 Hz și 2160p (4k Ultra HD) la 30 Hz.
Totuși, compromisul se poate observa la rata de cadre pe secundă. HDMI 1.4 poate transmite o imagine 4K la doar 24 FPS.
În schimb, HDMI 2.0 este capabil să transmită o imagine Full HD la 120 de cadre pe secundă și o imagine 4K la 60 de cadre pe secundă.
În ceea ce privește dispozitivele, sistemele HDMI 1.4 funcționează foarte bine cu noile dispozitive HDMI 2.0. Pentru a face lucrurile și mai ușoare, unele hardware-uri ce au HDMI 1.4 nu necesită nimic mai mult decât o actualizare de firmware, pentru a fi compatibile.
Sistemele HDMI 2.0 pot transfera date de până la 18 Gbps, mai mult față de 10,2 Gbps, de cât e capabil HDMI 1.4. 18 Gbps înseamnă 2.250 MB pe secundă. Pentru context, Blu-ray-urile normale au o viteză maximă de 54 Mbps, adică doar 6,75 MB pe secundă.
QLED vs OLED
Televizoarele de tip OLED nu au deloc nevoie de iluminare de fundal. În schimb, fiecare subpixel dintr-un OLED este capabil să emită propria lumină. Acest lucru permite o precizie la nivel de pixeli asupra nivelurilor de contrast și de negru, lucru pe care QLED-urile nu îl pot realiza.
Unul dintre principalele avantaje ale televizoarelor QLED de ultimă generație este luminozitatea lor foarte puternică. Luminozitatea televizorului este măsurată într-o unitate numită „nits”, iar cele mai bune televizoare QLED pot depăși 2.000 nits.
În schimb, televizoarele OLED depășesc cu greu 800 de nits, deși câteva modele de ultimă generație pot atinge 1.000.
Multe televizoare QLED folosesc, de asemenea, o tehnologie numită reglare locală full-array. Această caracteristică permite televizorului să se estompeze în anumite zone, pentru a permite culorii negre să fie mai profunde.
60 Hz sau 120 hz? Ce reprezintă rata de refresh a unui televizor
Hz, cunoscut și sub forma de Hertz, este unitatea de măsură pentru frecvență. În lumea tehnologiei digitale, această frecvență se reflectă cel mai bine în finețea cu care imaginile de pe ecran se mișcă.
Așadar, cu cât frecvența este mai mare, cu atât imaginea va fi mai fluidă, iar imaginile vor arăta mai bine.
Totuși, multe filme și seriale nu au adoptat această tehnologie, multe dintre ele rămânând la formatul clasic de 24 de cadre pe secundă. Cât despre televiziuni, deoarece cererea nu este atât de mare, nici posturile de televiziune, mai ales din România, nu au adoptat această schimbare și tehnologie.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!