Ce se mănâncă de Sfânta Maria, pe 15 august. Se spune că poate aduce noroc pâna la finalul anului
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox și deja se apropie cu pași repezi. Iar cu ocazia acestei sărbători există și nenumărate tradiții populare pe care românii au grijă să le respecte pe data de 15 august.
Pe data de 15 august, creștinii ortodocși din țara noastră vor sărbători Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul religios. Iar cu ocazia acestui moment important din an există și nenumărate tradiții pe care românii le respectă. Printre acestea se numără și pregătirea anumitor alimente despre care se spune că vor aduce noroc tot anul, dacă sunt consumate pe 15 august.
După o perioadă de două săptămâni de post, credincioșii vor pregăti o masă plină de preparate delicioase, fiecare dintre acestea având un simbolism puternic. Iar în cele mai multe zone din țară, preparatul principal este friptura de pui la cuptor, servită alături de legume proaspete sau murate.
Alimentele tradiționale preparate de români
De asemenea, peștele este un alt aliment foarte popular cu ocazia acestei sărbători. În tradiția creștină, peștele simbolizează renașterea, iar din acest motiv, unii români pregătesc preparate din pește cu ocazia acestui moment important din an.
Indiferent dacă este prăjit sau preparat la cuptor, pe grătar sau chiar și sub formă de ciorbă, peștele rămâne un aliment important pe data de 15 august.
Mulți oameni pregătesc preparate din pește
Iar nu numai felurile principale sunt importante cu ocazia acestei sărbători, ci și deserturile. În mod tradițional, gospodinele din țara noastră pregătesc plăcinte de brânză, dovleac sau chiar și de mere. Acest preparat simbolizează belșugul, iar cei care îl pun pe masă cu ocazia acestei sărbători ar avea noroc în restul anului.
Această sărbătoare deja se apropie cu pași repezi, iar românii din întreaga țară deja trebuie să înceapă să se decidă ce vor pregăti pe data de 15 august. Iar printre preparatele tradiționale pregătite cu această ocazie, plăcintele, friptura de pui și peștele sunt cele mai populare.