Cum se pregăteau murăturile pe vremea lui Cuza. Rețeta folosită de gospodine în urmă cu câteva secole

20 octombrie 2024 9:53   Rețete

În această perioadă a anului, murăturile sunt prioritatea celor mai multe gospodine din țara noastră. De-a lungul României există nenumărate rețete care ne promit că ne vor oferi un gust special și gustos, iar dacă suntem în căutarea unei variante cât mai tradiționale de murături, tot ce trebuie să facem este să găsim rețetele cele mai vechi!

Cu siguranță că și noi avem nenumărate rude, dar și prieteni, care ne vor oferi rețete tradiționale de murături, pe care poate că le știu de la părinții și bunicii lor. Însă, dacă vrem să ne bucurăm de un gust cât mai original, pe care românii îl savurau chiar și cu mai mult de un secol în urmă, devine important să găsim rețete scrise chiar de către gospodine din acele vremuri!

Iar atunci când vine vorba despre murături, avem privilegiul de a cunoaște o rețetă folosită chiar în timpul lui Alexandru Ioan Cuza! În volumul „Carte de bucate”, scris de către Maria Maurer, avem scrisă o rețetă de murături folosită de gospodinele secolului XIX!

Cum pregătim murături la fel ca pe vremea lui Cuza

Primul lucru pe care ni-l spune această rețetă este să alegem castraveți cât mai frumoși, sănătoși, care nu sunt deloc striviți! Ei trebuie spălați în apă rece, iar apoi întinși pe o scândură, la umbră, unde vor fi lăsați să se usuce.

Apoi, ei vor fi puși în putină, unde trebuie să așezăm un rând de castraveți, apoi cam 10 ardei, frunze de tarhon (sau țelină), apoi iar castraveți. Vom relua acest ciclu până când putina se umple, iar dacă dorim, putem adăuga și câteva bame sau gogonele.

Rețeta folosită de gospodine cu peste un secol în urmă

Mai departe, cam în 10 litri de oțet va trebui să adăugăm undeva în jur de 1,2 sau 1,3 kg de sare, iar amestecul va trebui pus la fiert. Atunci când lichidul s-a înfierbântat, el trebuie turnat peste castraveți, închidem totul cu un capac și lăsăm până a doua zi.

Apoi, vom mai putea adăuga câțiva castraveți după ce cei puși inițial au mai scăzut, vom închide totul cu un capac, iar apoi lăsăm murăturile să se pregătească. La final, când vom gusta din castraveți, ne vom bucura de un preparat delicios, pe care românii îl savurau cu peste un secol în urmă.

Mai multe