#Exclusiv Click!

Antonio Passarelli, secretele unui chef italian: «Eu gătesc cam două zile la cozonaci»

23 aprilie 2022 12:17   PrimeTime

De puţină vreme, la Prima TV a început emisiunea “Aventurierii gustului”, cu Chef Dezbrăcatu’ şi Chef Passarelli. Cum cei doi aventurieri ai gustului pleacă într-o mare aventură, am vrut să aflăm de la Antonio Passarelli (63 de ani) ce va face de Paşte şi ce va găti de sărbători.

Click!: V-aţi întors în televiziune. Vă place aşa de mult în faţa camerelor de luat vederi?

Antonio Passarelli: Eu am ales să fac televiziune când am văzut un proiect interesant sau un partener de emisiune foarte bun. A început cu Dite Dinetz, care este unul din cei mai buni oameni de televiziune din România, apoi cu Dan Bittman, după cu Teo Trandafir şi acum cu Dezbră. De fapt, Dezbră a fost motivul întoarcerii mele în televiziune, este un om fabulos, ca toţi marii comici, este un om care are în spate multe poveşti de viaţă şi asta îl face special.

Ce ne puteţi spune despre proiectul de la Prima TV?

Este în dezvoltare, cu fiecare emisiune încercam să îl facem mai atrăgător, să corectăm ce nu ne place (avem noroc de o echipă fantastică: Băneasa, Mişu, Mircia, Angheluş, Andrei), şi cred că în sezonul opt va fi superb! Glumesc. Dar cred că “Aventurierii gustului” este un proiect cu mare potenţial şi va fi tot mai frumos.

Ce veţi găti de Paşte acasă?

Nu ştiu dacă am să stau de Paşte acasă, cred că mai degrabă am să lucrez. La mine Paştele românesc este cum se face în Banat, cu ouă fierte, şonc fiert (un fel de şuncă afumată care să fierbe în bucată mare) ceapă verde, ridichi şi aşa mai departe. Pentru mine, care vin de la o altă tradiţie, nu prea am lucruri care nu pot să fie pe masa de Paşti. Dacă nu sunt tradiţional româneşti, sigur sunt tradiţional italiene. Eu gătesc cam două zile la cozonaci. Întâi pregătesc coca, o las să dospească până ajunge să crească de trei ori. Nu e simplu, dar rezultatul este foarte bun, este tehnica de la panettone. Şi îl fac cu lievito madre (adică drojdie naturală obţinută din apă, făină şi piure de pere)

Ce obiceiuri aveţi de Paşte? Mergeţi la biserică?

Pentru mine, de când mă ştiu, Paştele este o zi de credinţă şi dacă nu merg la biserică vorbesc cu Cel de Sus, de unde mă aflu. Am noroc că are acoperire mare.

În Italia ce se mănâncă de Paşte?

Ziua de Paşte (duminică) este o zi cu o masă bogată, fiecare o face cum doreşte, dar luni toată lumea respectă tradiţia şi merge la iarbă verde sau la mare, să sărbătorească Pasquetta. Din meniu nu poate lipsi o omletă, Frittata Pasqualina, care are de toate în ea.

Ce le transmiteţi cititorilor de Paşte?

Să facem ceva să se întoarcă pacea în lume. Eu m-am născut într-un sud al Italiei care încearcă îşi revină după război. Şi nu a fost simplu deloc.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe