Ce etnie avea, de fapt, Rona Hartner: „N-am vrut să spun, ca să nu fiu persecutată. Nu mă deranjează asocierea”

1 decembrie 2023 15:23   Vedete românești

Moartea Ronei Hartner a adus multă durere în inimile celor care o iubeau și-i apreciau munca. Deși s-a stins din viață devreme, la vârsta de 50 de ani, va rămâne mereu în inimile oamenilor drept una dintre cele mai carismatice și mai iubite femei. A existat dintotdeauna însă o întrebare care stă pe buzele multora. Ce etnie avea Rona Hartner? A recunoscut chiar ea. 

Rona Hartner s-a făcut remarcată și plăcută grație felului ei special de a fi. Oamenii au iubit-o, dar mai mult i-au iubit firea optimistă și plină de viață care era Rona. În trecut, când a fost prezentă în cadrul emisiunii moderate de Denise Rifai, regretata actriță a vorbit despre etnia ei. 

Rona Hartner: „Îmi plac țiganii de mor”

Artista s-a făcut remarcată începând din anul 1996, când a fost contactată pentru a recomanda o actriță care să joace rolul uneia de etnie romă, vorbitoare de franceză, pentru rolul unui film străin. Rona s-a recomandat pe ea însăși, recunoscându-i lui Mihai Mărgineanu că ea este de etnie romă, dar nu vrea să se afle din teama de a fi persecutată din cauza originilor sale. 

„Denise Rifai: În 1996, Mihai Mărgineanu v-a sunat să vă întrebe dacă știți o actriță de etnie romă, vorbitoare de franceză, pentru un rol principal dintr-un film străin. I-ați spus că dumneavoastră corespundeți cerințelor, iar discuția a continuat așa:

- Păi, tu nu ești nemțoaică?

- Nu, sunt țigancă, dar nu am vrut să spun, ca să nu fiu persecutată.

- Vorbești franceza?

- Da! (Nu fusesem în viața mea la un curs de franceză, știam doar passe compose (n.r. - perfectul compus din limba română” și je mangeais une pomme).

Ați mers la casting nemachiată, nepensată și cu un herpes care v-a ieșit din cauza emoțiilor.

„Ca să ascund că nu prea știu franceza, am început să cânt, să dansez pe masă și să destabilizez camera. Asta i-a plăcut la nebunie regizorului”.

Rona Hartner: Primul lucru pe care m-a învățat tata să-l fac, a fost cum să fac cacealmaua. M-a învățat cacealmaua. Te uiți în față și am full de ași! Și atunci ai câștigat. Am câștigat în viață de mai multe ori, dar cred că dorința mea de a fi rol principal într-un film era atât de mare, încât nu mai conta cum ajungi acolo. Gadjo Dilo a însemnat 6 luni, într-o șatră, la minus 20 de grade, în niște condiții grele. A trebuit să învăț și țigănește, să și dansez, să învăț și franceză... Asta a fost bucuria mea, că eforturile mele au fost recompensate de succes.

Denise Rifai: Strămoșii din partea tatălui sunt nemți, veniți din Austria la noi în țară în urmă cu 3 generații. Prin venele mamei curg câteva picături de sânge unguresc. La un moment dat, o bunică v-a spus că aveți și alte rădăcini. Bunica era, de fapt, senilă.

Multă lume crede că aveți origini țigănești. Ați spus așa: Deși nu am deloc, nu mă deranjează asocierea, pentru că îmi plac țiganii de mor”, mărturisea Rona Hartner, invitată la „40 de întrebări cu Denise Rifai”. 

Mai multe