Constantin Codrescu, în ultimul rol: «Nu se mai putea deplasa. Am filmat acasă, la Ghermăneşti»

15 noiembrie 2022 21:30   Vedete românești
Ultima actualizare:

Duminică, 13 noiembrie, ne-a părăsit la 91 de ani actorul Constantin Codrescu, un lord al cinematografiei româneşti, aşa cum îl numeşte chiar regizorul ultimului proiect în care maestrul a jucat. Despre acesta am stat de vorbă chiar cu Toma Enache, care ne-a povestit cum a fost la filmări. 

Vestea că maestrul Constantin Codrescu ne-a părăsit la 91 de ani a întristat lumea artistică. Fiica actorului ne-a mărturisit că tatăl său şi-a dorit să fie îngropat în Ghermăneşti, unde a locuit în ultimii ani ai vieţii alături de cea de-a cincea soţie. Una dintre dorinţe a fost să nu fie depus la nici un teatru.

Tot în aceeaşi localitate, la el acasă, au avut loc şi filmările pentru ultimul său film, regizat de Toma Enache, „Enescu, geniul şi prinţesa”. „Constantin Codrescu, un actor uriaş. Cu filmele în care a jucat am crescut. L-am preţuit de când îl ştiu. Un adevărat lord, un adevărat om. Un adevărat artist, de o delicateţe, de o bunătate şi de o candoare... Îmi doream foarte mult să joace în filmul meu. Doi actori foarte importanţi mi-aş fi dorit să facă parte din filmul meu: domnul Florin Piersic şi domnul Constantin Codrescu. Din păcate, cu domnul Piersic nu am reuşit, dar nu e timpul pierdut. Dar îmi doream ca amândoi să fie în acest film. Domnul Codrescu să joace un rol şi domnul Piersic să joace un alt rol. Iniţial, voiam ca Piersic să joace rolul tatălui lui Enescu şi Codrescu să joace profesorul pe care l-a preţuit Enescu cel mai mult. Dar dacă domnul Piersic nu a putut veni, atunci am zis că o să joace domnul Codrescu tatăl lui Enescu şi am luat pe altcineva să-l joace pe profesorul André Gédalge”, ne-a povestit Toma Enache.

Nu a fost deloc uşor la filmări, ţinând cont de vârsta înaintată a maestrului, aşa că toată echipa s-a deplasat la Ghermăneşti, acasă la Constantin Codrescu, iar filmările au fost comprimate cât de mult s-a putut. „O zi de filmare a fost. Nici măcar o zi, până pe la ora 2-3. Şi platoul de filmare a fost chiar acasă, la maestrul Codrescu şi întreaga lui familie. Şi doamna, şi fiul domnului Codrescu, Paul, au fost acolo. A fost, acolo, toată familia, alături de noi, la filmare. A fost atât de emoţionant, când l-am sunat, prima dată, şi i-am spus: «Maestre, vreau să jucaţi în filmul meu!». Nu mi-a răspuns pe loc. Întâi s-a uitat la «Între chin şi amin», pe Netflix. Şi, după, când l-am sunat şi a acceptat să vină, am zis: «Maestre, mă bucur şi sunt extrem de onorat că vreţi să jucaţi în filmul nostru» şi el a spus: «Şi eu sunt la fel de onorat şi de bucuros să pot juca în filmul tău, după ce am văzut ”Între chin şi amin” şi m-am simţit extraordinar. Ai făcut un film de mare respiraţie». M-am topit când mi-a zis că a văzut filmul, că i-a plăcut aşa de mult şi că e onorat să colaborăm şi să joace în film. Pentru mine e memorabil ce face în filmul ăsta, în apariţia pe care o are. Aveam nevoie de o personalitate, de un actor care să dea anvergură şi importanţă rolului. Totuşi, e tatăl lui Enescu, în film”, spune el. 

Toma Enache ne-a povestit că maestrul era bolnav încă de atunci şi îi era foarte greu să se deplaseze. „De mult timp era bolnav. Avea şi o vârstă. Şi avea probleme, dar cu toate astea am reuşit să filmăm. Mi-a spus: «Să mă deplasez, să merg în alte părţi, nu aş putea». Şi când mi-a trimis prietenul meu să văd poze, cum arată curtea la Ghermăneşti, dacă se încadrează, am zis... asta e!”. 

Marele regret al regizorului este că nu a reuşit să termine filmul mai devreme pentru ca maestrul să vadă secvenţele filmate la Ghermăneşti: „A fost o bucurie să lucrez cu Constantin Codrescu! Cu ce calm şi cu ce bunătate, şi orice îi ceream, să mai facem o dată, spunea: «Da, mai facem, nu-i nici o problemă». Şi la vârsta pe care o avea, pentru el a fost un efort, şi atât de rău îmi pare că nu am terminat filmul mai repede, să pot să-i arăt măcar secvenţele pe care le-am făcut cu el. Exact acum 3 zile, am montat secvenţele cu el. Sunt cu inima şi cu sufletul alături de familie. Toţi au fost la filmare, acolo, lângă noi, şi orice aveam nevoie, au fost atât de buni, ca şi cum erau parte din familie, cu noi. Dumnezeu să îl odihnească în pace şi sunt sigur că este, acolo, în partea de lumină şi în partea de frumos a Cerului”, a încheiat regizorul, aducând un elogiu tuturor marilor noştri actori: „Am avut mulţi actori buni, din păcate, au mai rămas puţini...Toţi actorii ăştia mari, uluitori, în frunte cu Piersic şi cu toată generaţia asta extraordinară, toţi au ajuns staruri prin filmele mari în care au jucat. Prin filmele la care au venit sute de milioane de oameni”.

Înmormântat ieri, cu onoruri militare!

Marele actor a fost condus pe ultimul drum, ieri, în localitatea Ghermănești, acolo unde a locuit în ultimii ani. Preoții micuței biserici din sat au ținut o slujbă în fața soției, copiilor, nepoților și strănepoților susținuți de prieteni, admiratori și foști studenți. „A fost iubit de Dumnezeu... lumina în jurul său și pleacă dintre noi la vârsta patriarhilor... un ilustru bărbat al neamului românesc... un actor născut între vii cu o voce inconfundabilă... joacă acum un rol în împărăția cerurilor... Drum în lumină, maestre Constantin Codrescu!”, a scris Iuliana Marciuc. 

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!        

Mai multe