Cum s-a îmbogățit Mihai Albu în comunism. Cu banii câștigați și-a achiziționat primul autoturism: „Mi-am cumpărat o mașină de 70.000 de lei”

2 martie 2024 7:48   Vedete românești
Ultima actualizare:

În prezent, este unul dintre cei mai cunoscuți designeri români de încălțăminte, însă a început să-și exprime creativitatea încă din timpul studenției. Puțini sunt cei care știu cum a făcut Mihai Albu (61 de ani) o mică avere în perioada comunismului. Fostul soț al Iuliei Albu a reușit să strângă bani pentru a-și cumpăra o mașină din ... vânzarea de mărțișoare!

Cunoscutul designer de încălțăminte și fostul soț al Iuliei Albu, Mihai Albu, în vârstă de 61 de ani, se bucură de un succes răsunător pe plan profesional, fiind unul dintre cei mai de cunoscuți designeri români de încălțăminte. Deși a devenit un creator de succes din lumea modei, el a dezvăluit că, pe când era adolescent, în anii 80, în anii studenției, la Arhitectură, a reușit să strângă bani din vânzarea de mărțișoare.

Designerul a strâns o mică avere din această activitate, iar cu banii câștigați a reușit să își cumpere prima mașină. Prețurile variau de la 10 lei la 70 de lei.

„Eu am pus suflet, în cele pe care le vindeam”

„Eu mă pregăteam încă de cu 7 luni înainte. Mergeam la mare și strângeam scoici, melci și tot felul de steluțe de mare, apoi le sortam pe categorii, mărimi și culori. Iar din luna ianuarie le pictam, făceam aranjamente în rășină. Erau și sub formă de vază, în care puneam flori presate, cu luni înainte.

Pe vremea lui Ceaușescu mi-am cumpărat o mașină Oltcit, de 70.000 de lei, exact în anul 1988. Eram student la Arhitectură. Am strâns banii câțiva ani la rând, din mărțișoare. Mai făceam și din ceva proiecte și felicitări. Vindeam mărțișoare cu 10 lei bucata, pe cele scumpe, dar aveam și la 70 lei bucata”, a mărturisit Mihai Albu, pentru playtech.ro.

De asemenea, creatorul de modă și-a dat cu părerea despre modelele din acest an, la mărțișoare. El consideră ca acestea nu sunt făcute cu suflet, ci pentru profit, lipsite de creativitate, simbolism și produse în serie de mașinării industriale.

„Mărțișoarele actuale nu sunt făcute cu suflet, sunt gândite pentru a face bani. Se preiau tot felul de teme, duse la extrem. Tot felul de interpretări. Mie îmi plac mărțișoarele făcute cu suflet, eu am pus suflet, în cele pe care le vindeam. Cele realizate de persoane cu înclinație artistică se evidențiază ca mici opere de artă. Cele lucrate manual necesită mai mult timp și de aceea sunt cu mult mai scumpe.

Cele industriale, făcute la mașinării, multe din tablă sau din plastic, se fac mii de bucăți pe oră, prin atelierele din România. Nu cred că ajunge cineva să le comande în China special pentru piața românească”, a mai spus Mihai Albu.

Mai multe