7 beneficii dovedite pentru sănătate ale ciocolatei negre

Ciocolata neagă, benefică pentru sănătate FOTO: Unsplash.com
Ciocolata neagă, benefică pentru sănătate FOTO: Unsplash.com

Sunt puține persoanele care ar refuza o ciocolată, fie ea caldă sau solidă. În prezent găsim mii și mii de sortimente din acest desert delicios. Însă tot atât de multe motive sunt să nu te arunci în primul raft cu ciocolată cu lapte, alune și caramel. 

Cel mai bine ar fi să alegi o ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao. Gustul este extrem de bun, iar beneficiile pentru organism sunt de neînlocuit.

Iată 7 beneficii pentru sănătate ale ciocolatei negre care sunt susținute de știință, potrivit healtline.com.

1. Ciocolata neagră este foarte hrănitoare

 Dacă alegeți ciocolată neagră de calitate cu un conținut ridicat de cacao, atunci este destul de hrănitoare. Conține o cantitate decentă de fibre solubile și este încărcat cu minerale.

Un baton de ciocolată neagră de 100 de grame cu 70–85% cacao conține: fibre, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Desigur, 100 de grame este o cantitate destul de mare și nu ar trebui să consumi zilnic pentru că acești nutrienți vin și cu 600 de calorii și cantități moderate de zahăr. Din acest motiv, ciocolata neagră se consumă cel mai bine cu moderație.

Profilul de acizi grași din cacao și ciocolată neagră este, de asemenea, bun. Grăsimile constau în mare parte din acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă, găsită și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.

Acidul stearic are un efect neutru asupra colesterolului din organism. Acidul palmitic poate crește nivelul de colesterol, dar reprezintă doar o treime din totalul caloriilor de grăsimi.

Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulenți precum cofeina și teobromina, dar este puțin probabil să vă țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cofeină este foarte mică în comparație cu cea din cafea.

2. Sursă puternică de antioxidanți

Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt activi biologic și funcționează ca antioxidanți. Acestea includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele.

Un studiu a arătat că și cacao și ciocolata neagră au avut mai multă activitate antioxidantă, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, care au inclus afinele și fructele de acai.

Cacao și ciocolata neagră au o mare varietate de antioxidanți puternici. De fapt, au mult mai multe decât majoritatea altor alimente.

3. Poate îmbunătăți fluxul sanguin și poate scădea tensiunea arterială

Flavanolii din ciocolata neagră pot stimula endoteliul, mucoasa arterelor, pentru a produce oxid nitric (NO).

Una dintre funcțiile NO este de a trimite semnale arterelor pentru a se relaxa, ceea ce scade rezistența la fluxul sanguin și, prin urmare, scade tensiunea arterială.

Multe studii controlate arată că ciocolata neagră pot îmbunătăți fluxul sanguin și pot scădea tensiunea arterială, deși efectele sunt de obicei ușoare .

Cu toate acestea, un studiu la persoanele cu hipertensiune arterială nu a arătat niciun efect.

4. Crește HDL și protejează LDL de oxidare

Consumul de ciocolată neagră poate îmbunătăți câțiva factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

Într-un studiu controlat, s-a descoperit că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL (rău) oxidat la bărbați. De asemenea, a crescut HDL și a scăzut LDL total pentru cei cu colesterol ridicat.

Flavanolii din ciocolata neagră pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, care este un alt factor de risc comun pentru boli precum bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, ciocolata neagră conține și zahăr, care poate avea efectul opus.

5. Poate reduce riscul de boli de inima

Studiile observaționale arată o reducere drastică a riscului de boli de inimă în rândul celor care consumă cea mai mare ciocolată.

6. Poate proteja pielea de soare

Studiile arată că flavanolii din cacao pot îmbunătăți fluxul de sânge către piele și o pot proteja de daunele solare.

Dacă plănuiți o vacanță la plajă, luați în considerare să savurați niște ciocolată neagră suplimentară în săptămânile și lunile precedente. Dar consultați-vă medicul sau dermatologul înainte de a renunța la rutina normală de îngrijire a pielii în favoarea mai multă ciocolată neagră.

7. Ar putea îmbunătăți funcția creierului

Vestea bună nu s-a terminat încă. Ciocolata neagră poate îmbunătăți, de asemenea, funcția creierului prin creșterea fluxului sanguin. De asemenea, conține stimulente precum cofeina și teobromina.

Există dovezi considerabile că cacao poate oferi beneficii puternice pentru sănătate, fiind mai ales protectoare împotriva bolilor de inimă.

Desigur, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să faci totul și să consumi multă ciocolată în fiecare zi. Are destule de calorii și este ușor de mâncat în exces.

Ciocolata este unul dintre puținele alimente care au un gust minunat, oferind în același timp beneficii semnificative pentru sănătate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image
actualitate.net
image
actualitate.net