Cum alegi anvelopele de iarnă: ghid pentru şoferii începători

Anvelopele sunt esenţiale pentru siguranţa şi performanţa maşinii tale în orice anotimp, însă iarna ele devin un element de importanţă crucială. Dacă eşti un şofer aflat la început de drum, acest material reuneşte pentru tine cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii despre selectarea anvelopelor de iarnă, astfel încât să faci alegerea cea mai potrivită pentru tine și maşina ta.

Poză de Oleg Bilyk pe Unsplash.com
Poză de Oleg Bilyk pe Unsplash.com

Iată cum să alegi anvelopele de iarnă cu ajutorul acestui ghid practic

Chiar dacă în calendar şi în termometre este încă vară, pregătirile pentru sezonul rece trebuie să fie făcute din timp. Iar un aspect esenţial al pregătirilor, dacă eşti şofer, îl reprezintă anvelopele de iarnă. Special concepute pentru a oferi aderenţă optimă pe drumurile înzăpezite, îngheţate sau umede, anvelopele de iarnă pot părea, mai ales dacă abia ţi-ai luat permisul de conducere, greu de ales. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştii despre alegerea anvelopelor de iarnă.

Anvelopele de iarnă: de ce sunt importante

Pentru drumuri liniştite şi confortabile în sezonul rece, anvelopele de iarnă reprezintă un aspect esenţial. Fabricate dintr-un tip aparte de cauciuc, care îşi păstrează flexibilitatea la temperaturi scăzute, acestea au un profil conceput special pentru a reduce riscul de acvaplanare, fiind mai agresiv şi mai adânc decât cel al altor tipuri de anvelope. 

Cu toate acestea, dacă vrei să te asiguri că alegi anvelopele de iarnă potrivite pentru maşina ta, iată ce trebuie să ai în vedere:

Dimensiunea

Primul aspect la care trebuie să te uiţi atunci când alegi modelul potrivit de anvelope de iarnă este dimensiunea. Spre exemplu, anvelopele au dimensiunea indicată atât pe flanc, cât şi în cartea maşinii tale, şi este exprimată în cifre şi litere care se referă la lăţimea anvelopei, raportul înălţime-lăţime, tipul de construcţie (R pentru radial) şi diametrul jantei.

Indicele de viteză şi sarcină

Un alt detaliu esenţial atunci când alegi anvelopele de iarnă este reprezentat de indicele de viteză şi sarcină. Doi indici diferiţi, indicele de sarcină îţi va indica greutatea maximă pe care anvelopa ta o poate susţine, iar cel de viteză, viteza maximă pe care poate să o suporte. Este important să respecţi aceşti indici atât pentru siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic, dar şi pentru a te asigura că anvelopele pe care le alegi sunt compatibile cu maşina ta.

Tipul de anvelope de iarnă

În prezent, pe piaţa auto există mai multe tipuri de anvelope de iarnă, fiecare cu specificul său. Iată care sunt cele mai importante tipuri de anvelope de iarnă pe care le vei întâlni atât în magazinele auto, cât și în cele online:

  • Anvelopele cu crampoane

Aceste anvelope au integrate pe suprafața lor crampoane de metal, ceea ce le face să adere excelent pe carosabilul îngheţat sau acoperit cu zăpadă. Cu toate acestea, sunt destul de zgomotoase pe asfaltul uscat, iar în multe locuri utilizarea lor este reglementată ori interzisă.

  • Anvelopele fără crampoane

Sunt cel mai comun tip de anvelope de iarnă. Acestea sunt proiectate pentru a oferi aderenţă pe zăpadă şi gheaţă şi sunt mai silenţioase decât cele cu crampoane.

  • Anvelopele de tip all-season

Acest tip de anvelope reprezintă un compromis între anvelopele de vară şi cele de iarnă, oferind performanţe decente pe parcursul întregului an. Cu toate acestea, în condiţii de vreme extremă, ele nu vor fi la fel de eficiente precum cele concepute special pentru iarnă.

Să alegi anvelopele de iarnă potrivite pentru maşina ta poate părea o provocare, mai ales dacă ai permis de puţin timp. Cu toate acestea, o documentare atentă şi puţină atenţie la detalii vor face diferenţa pentru tine şi maşina ta. Așadar, intră pe altex.ro şi alege cele mai potrivite anvelope de iarnă pentru maşina ta!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William, Prințul Harry, Kate Middleton, Meghan Markle  sursa   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zodiac - horoscop FOTO Shutterstock
zodii norocoase jpg
horoscop saptamana 5 11 august webp
index webp
ciorba de perisoare jpeg
mujdei de usturoi jpg
WhatsApp Image 2024 09 19 at 6 01 05 PM jpeg
horoscop saptamana 23 29 septembrie webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net