Vitamina C și distrugerile cauzate de soare - Cum te poate ajuta să-ți protejezi pielea de razele UV dăunătoare

Prezentă în mod natural în numeroase fructe și legume, vitamina C este cunoscută pentru anumite beneficii, de la prevenirea îmbătrânirii celulare, datorită acțiunii sale antioxidante, la stimularea apărării imune, datorită acțiunii sale asupra funcționării și reînnoirii globulelor albe, ceea ce o face extrem de utilă, de exemplu, în bolile sezonului rece.

Aportul de Vitamina C este foarte important pentru organism / foto: Freepik
Aportul de Vitamina C este foarte important pentru organism / foto: Freepik

Însă mai puțină lume știe cât de importantă este vitamina C pentru prevenirea daunelor cauzate de soare. Iată mai jos  cum te poate ajuta vitamina C să-ți protejezi pielea de razele UV dăunătoare.

Ce este Vitamina C

Vitamina C - numită și acid ascorbic - este o moleculă care participă la numeroase procese esențiale în organism, printre care protejarea acestuia de daunele stresului oxidativ și susținerea sistemului imunitar. Ca în cazul majorității vitaminelor,  organismul uman nu știe să o sintetizeze sau să o stocheze, de aceea este important un aport regulat, pentru menținerea unei stări bune de sănătate.

Printre beneficiile vitaminei C se mai numără:

●      protecția de bolile cardiovasculare

●      prevenirea unor maladii neurodegenerative

●      prevenirea unor tipuri de cancer

●      prevenirea instalării cataractei.

De asemenea, vitamina C contribuie la producerea de colagen, o proteină care este implicată în constituirea țesutului conjunctiv al pielii, ligamentelor și oaselor. Dacă vrei să știi ce beneficii are colagenul, află că asigură elasticitatea și regenerarea tuturor acestor țesuturi, fiind util în boli ale articulațiilor, dar și pentru menținerea frumuseții pielii.

Cum îți protejează vitamina C pielea de distrugerile cauzate de soare

Vitamina C este un ingredient vedetă în produsele de îngrijire a pielii, având proprietăți antirid și oferind pielii o strălucire sănătoasă. Studii recente au arătat că aceasta poate să protejeze pielea și de distrugerile provocate de razele UV.

Astfel, specialiștii spun că este important să folosești creme cu SPF cât mai ridicat, însă nivelul maxim, cel de 50, nu asigură, totuși o protecție solară foarte mare. De aceea, poate să fie utilă utilizarea unui antioxidant precum vitamina C, pe care o poți adăuga în rutina de îngrijire a pielii zilnică. 

Liniile de expresie și ridurile de pe piele apar din cauza stresului oxidativ, o perturbare care schimbă structura celulelor. Stresul oxidativ este un fenomen provocat în principal de expunerea pielii la factori de mediu agresivi, precum poluarea, dar și razele UV. Adăugarea unui antioxidant în rutina de îngrijire zilnică poate să ajute la combaterea stresului oxidativ și la încetinirea procesului de îmbătrânire, protejând mai mult pielea.

Pe piață, există disponibile numeroase produse cu vitamina C, seruri, geluri, creme, iar, atunci când alegi unul, fii atentă să nu conțină mulți aditivi, să aibă un pH de 3,5 și o concentrație de 10 și 20%, pentru a fi eficient absorbită în piele. Este recomandat, totuși, ca persoanele cu pielea sensibilă să testeze pe o bucată de piele produsul respectiv, pentru a se asigura că îl pot tolera, vitamina C având o aciditate mare.

Completează rutina de îngrijire a pielii cu o alimentație bogată în vitamina C

Vitamina C se găsește într-o mare varietate de fructe, legume și ierburi aromatice. Printre cele mai bogate surse sunt citricele, coacăzele, pătrunjelul, ardeiul gras, cimbrul proaspăt, broccoli, kiwi, fructele de pădure, ananasul. 

Vitamina C este însă extrem de sensibilă la aer, căldură, lumină și apă, deci este recomandat să consumi alimentele care o conțin în stare crudă, cât mai proaspete. De asemenea, dacă există un deficit constatat de vitamina C, în urma unor analize, se poate apela la suplimente alimentare, la recomandarea medicului. Pe de altă parte, chiar dacă excesul este eliminat prin urină, este bine să nu se depășească doza de 500 mg vitamina C administrată zilnic.

În concluzie, într-o rutină de îngrijire a pielii, este mai bine să combini produsele de protecție solară cu vitamina C. Astfel, te vei asigura că pielea ta este protejată mai eficient de daunele cauzate de razele UV și de riscul de cancer.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net