Capcanele epuizării psihice! Cum se manifestă și ce să facem urgent pentru a scăpa

Ultima actualizare:

Oboseala psihică este un fenomen din ce în ce mai răspândit, ajungând să afecteze serios viața celor care se confruntă cu această problemă. Acest eveniment rezultă în urma suprasolicitării activității creierului, când se resimte epuizarea psihică.

Oboseală psihică. FOTO: Pixabay
Oboseală psihică. FOTO: Pixabay

Persoanele care au fost supuse perioadă îndelungată unui stres continuu, resimt o stare de oboseală în urma efortului mintal pe care l-au depus. Dacă și tu te numeri printre cei care traversează această stare în momentul de față nu trebuie să-ți pierzi speranța, întrucât există câteva soluții care îți vin în ajutor. 

Permite-ți să te ajuți de unul singur!

Persoanele epuizate mental traversează stări care deseori pot fi greu de acceptat. Acest fenomen se manifestă prin apariția stărilor de nervozitate sau irascibilitate, un nivel de concentrare din ce în ce mai scăzut. Ajungi astfel să ai relații disfuncționale la locul de muncă, dar și cu persoanele care te înconjoară.

Din punct de vedere fizic, oboseala psihică permanentă poate conduce la apariția unor probleme grave de sănătate, precum tulburările autoimune, depresie, boli cardiace și cronice.

Deseori, o astfel de stare își pune amprenta pe toate laturile vieții noastre, când apare lipsa motivației, scăderea productivității și performanța slabă la locul de muncă.

Oboseala psihică este resimțită ca un sentiment de ,,burn out”, apărut în urma unei perioade solicitante din punct de vedere mental, astfel că stresul excesiv își spune cuvântul.

Epuizare psihică. FOTO: Pixabay
Epuizare psihică. FOTO: Pixabay

Sfaturi esențiale pentru a te simți mai bine

Înainte de a pune în practică orice metodă ajutătoare, important este să recunoști și să accepți că nu ești bine. Este important să fii blând cu tine și să nu te învinovățești, pentru a putea face o schimbare în viața ta.

Relaxarea este primul pas spre vindecare, oricât de obositor ar părea. Dacă lipsa timpului cauzează situații ce îți afectează sănătatea psihică, timpul liber este calea către vindecare.

Încearcă să ieși din zona de confort măcar pentru câteva minute, fă o plimbare scurtă în are liber sau apelează la alte variante ajutătoare, precum activitățile care îți plac, însă nu ai mai avut timp pentru ele.

Diminuează stimularea senzorială. Este recomandat să petreci timp într-o cameră slab iluminată, aerisită și cât mai liniștită. Renunță pentru o vreme la dispozitivele electronice și permite-ți să te odihnești. Televizorul sau smartphone-ul îți obosesc ochii, apoi apar durerile de cap sau insomnia.

Apelează la ajutor specializat. Este în regulă să te ajuți de unul singur atât timp cât poți face asta. Dacă simți că ești copleșit de toate problemele și stările din ultimul timp, o alternativă benefică poate fi consultarea unui psiholog, informează doc.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
peste pixabay jpg
sorin bontea jpg
horoscop webp
omleta pexels jpg
familie la masa de sarbatori jpg
horoscop shutterstock jpg
femeie fericită singura jpg
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net