Ce riști să pățești dacă dormi zilnic pe canapea? Capcanele somnului în sufragerie
Canapeaua este o veritabilă capcană pentru mulți dintre noi. Atunci când ajungi acasă și te relaxezi, în fața televizorului sau citind o carte, parcă te învăluie și cel mai dulce somn. Somn care se poate prelungi până a doua zi, de dimineață.
Patul asigură un somn adecvat
Deși canapeaua este spațiul tău de relaxare, nu este indicată pentru somn și nici pentru coloana vertebrală, spun experții. Canapeaua nu este, de fapt, un loc mai prietenos pentru somn decât patul, notează Adevărul.ro
„Este sfârșitul zilei, vii acasă de la serviciu, ai luat cina și ai televizorul pornit și doar adormi pentru că stai culcat și ești obosit”, spune Kunal Kumar, MD, director medical al Centrului de Somn de la Centrul Medical Einstein din Philadelphia.
De asemenea, creierul tău poate ajunge să asocieze canapeaua cu somnul dacă obișnuiești să ațipești pe canapea. Și atunci când se întâmplă asta, s-ar putea să fii mai predispus să ațipești mai repede ori de câte ori te așezi.
Dormitoarele ar trebui să fie întunecate și liniștite, iar locul canapelei nu respectă criteriile acestea. „Există întreruperi cauzate de televizor, lumină și alte zgomote provocate de persoane, iar toate acestea te pot trezi”, mai spune dr. Kumar. Și aceste mici treziri pot face ca somnul să fie mai fragmentat și mai puțin odihnitor.
Pe canapea se stă în șezut, nu întins
Canapelele sunt concepute pentru a sta în șezut, nu întins. Iar dacă stai șapte sau opt ore întins există șanse mari să vă treziți cu rigiditate sau durere la gât, spate, umeri sau șolduri, spune Ronald Barton Torchin, DO, director al Centrului de Coloană Vertebrală.
Faptul că în general canapelele tind să fie mai scurte ca lungime decât paturile poate fi, de asemenea, problematic. „S-ar putea să fie nevoie să vă îndoiți genunchii, ceea ce poate provoca strângerea ischiobiilor și poate duce la dureri de spate mai mari”, adaugă dr. Torchin.
Dacă aveți tendința de a adormi pe canapea în mod neintenționat, încercați să păstrați aprinse luminile din jurul canapelei și fă o regulă din a sta așezat, nu culcat. Chiar poți să le ceri altora să te trezească dacă începi să ațipești. Apoi, când simți că obosești, mută-te în dormitorul pentru a dormi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro