Cum arată casa ideală în pandemie. Cristina Joia ne dă idei de amenajare

Izolarea, carantina, școala online și pandemia în general ne-au schimbat stilul de viață. Acum petrecem mult mai mult timp acasă, între patru pereți. Unii încă lucrează în regim de telemuncă, astfel că locuința le e și birou, și dormitor, și spațiu de relaxare. Pentru a nu ne simți sufocați, e necesar să facem unele mici schimbări. Designerul Cristina Joia ne dă câteva sugestii de amenajare. 

image

Pentru mai multă ordine 

În primul rând, e nevoie de puțină ordine și curățenie. Cu cât stăm mai mult în casă, cu atât adunăm mai multe lucruri și, fără să realizăm, spațiul devine tot mai plin, mai aglomerat, mai obositor. Se spune că atunci când cumperi un lucru nou trebuie să scapi de altul vechi. Nu poţi cumpăra şi aduna încontinuu fără să eliberezi spaţiul. 

„Mulţi cred că nu au o casă ordonată pentru că le lipsesc sistemele ingenioase de stocare, coşuri, cutii drăguţe. Dar nu e nevoie să cumperi nimic. Trebuie pur şi simplu să scapi de lucrurile inutile. Există o care spune că, dacă nu ai folosit un obiect timp de 90 de zile, ar fi momentul să iei o decizie cu privire la el. Nu trebuie să-l arunci la gunoi, soluţiile sunt fie să-l dăruieşti prietenilor, fie să-l donezi persoanelor nevoiaşe, fie să-l reciclezi”, recomandă Diana Mihăilă, blogger specializat în organizare. 

Cele mai importante într-o casă sunt ordinea și curățenia
Cele mai importante într-o casă sunt ordinea și curățenia

Alocă spaţii specifice tuturor lucrurilor din casă. Dacă ştii că anumite obiecte de igienă le foloseşti, spre exemplu, în baie, le vei ţine în baie, nu împrăştiate prin toată casa, în locuri cu care nu au legătură. Când ai nevoie de orice obiect, vei şti exact de unde să-l iei. Așadar, când vrei să faci ordine într-o încăpere, intră acolo cu un coş în care să pui toate lucrurile care nu au ce căuta acolo. Adună-le și du-le la locul lor. 

Profită de fiecare colțișor! 

Pentru mai mult spațiu în casă, Cristina Joia, designerul emisiunii „Visuri la cheie” (PRO TV) recomandă să folosim fiecare colțișor: în baie putem avea sertare sub lavoar și corpuri suspendate deasupra măștii toaletei. Pe hol, putem gândi un dressing pe toată lungimea, dacă spațiul ne permite, placat cu oglinzi pentru a mări vizual spațiul. Debaralele pot fi transformate în pantofare, patul din dormitor poate avea lăzi de depozitare sau cutii pliabile în care să pui pături, perne sau haine de extra-sezon. 

Cristina Joia, designerul emisiunii „Visuri la cheie” (PRO TV)
Cristina Joia, designerul emisiunii „Visuri la cheie” (PRO TV)

Puțină intimitate pentru fiecare membru al familiei 

E greu când în aceeași casă stau cu zilele și părinții, și copiii. Într-o singură locuință muncim, învățăm mâncăm, dormim, ne relaxăm. „Ideal e ca livingul să fie zona comună, în care familia se poate reuni, relaxa, mânca. Balconul sau terasa pot fi și ele transformate în oaze de relaxare cu ajutorul plantelor, băncuțelor, pernelor decorative”, spune Cristina Joia. În rest, fiecare va sta în camera lui, unde va avea amenajat un birou cât mai practic, așezat lângă fereastră, cu lumină naturală, scaun ergonomic și liniște. 

Oriunde se poate „încropi” un birou 

Cel mai complicat este în familiile în care și părinții lucrează de acasă, și copiii fac școală online. Fiecare are nevoie de spațiu propriu și de intimitate. E greu să ai așa ceva dacă locuiești într-un apartament micuț de bloc. Și mai greu e dacă ai doi sau trei copii. „Vestea bună e că oriunde puteți încropi un mic birou: pe balcon, într-un colț din living, chiar și în debara”, spune arhitectul Valentin Ionașcu.  

birou acasa shutter jpg

Da, cu puțină imaginație, orice colțișor din casă poate fi valorificat. Chiar și pe hol puteți monta o poliță care să țină loc de masă, câteva rafturi deasupra pentru cărți și caiete, o veioză și un scaun comod. Copilul își poate decora după gustul lui „sala de clasă” de acasă, așa cum nu are ocazia să o facă în mediul instituționalizat. Atenție, însă, la ce se vede în spatele lui, respectiv în fața camerei video a laptopului! „Ordinea și curățenia din camera copilului sunt cele mai importante. În rest, își poate pune un tapet preferat, își poate face locul mai cald și primitor, decorând cu lucruri dragi”, mai spune arhitectul. 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
suc de lămâie beneficii jpeg
zodii norocoase jpg
Metropolitan Life picture jpg
pexels karolina grabowska 5979667 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net