Dieta care te scapă de gripă sau răceală. Ce alimente nu trebuie să îți lipsească din meniu
Iarna se apropie cu pași repezi, iar odată cu ea și temperaturile reci. Chiar și atunci când v-ați protejat cât ați putut de mult împotriva gripei, este aproape inevitabil să nu contactați măcar o răceală ușoara în timpul iernii. Ce alimente ar trebui să mănânci să scapi de tuse, nas înfundat și pierderea poftei de mâncare.
Atunci când vă simțiți slăbit din cauza unei infecții respiratorii, poate fi tentant să recurgeți la mâncarea nesănătoasă, dar nu uitați că alimentele dulci și grase pot fi dăunătoare, îngreunând activitatea sistemului imunitar și prelungindu-vă perioada de suferință.
„Infecțiile pot cauza pierderi temporare de nutrienți esențiali, în special proteine, vitamine B, cupru, fier, vitamina C și zinc”, spune medicul american Melinda R. Ring. De aceea, anumite fructe și legume bogate în nutrienți, dar şi alimentele sunt numai bune pentru a te simți mai bine.
Ceai de ghimbir cu miere
Când ai o viroză, nu trebuie să lipsească din dieta ta ceaiul de ghimbir, fiind unul dintre cele mai bune alimente datorită unei substanțe chimice numite sesquiterpene, care combat rinovirusurile, cea mai comună familie de virusuri care dau viroză, și suprimă tusea. Totodată, conține gingeroli antiinflamatori, iar aceștia pot lupta cu infecțiile. De asemenea, mierea reduce frecvența tusei și îmbunătățește funcția respiratorie superioară.
Ciuperci
Ciupercile produc citokine, proteine celulară, care ajută la combaterea infecțiilor și au proprietăți antivirale datorită conținutului lor bogat de vitamina D. O clasă de compuşi pe care îi aduce consumul de ciuperci este reprezentată de polizaharide, care întăresc și ele imunitatea.
Pește gras
Atunci când corpul nu primeşte destulă vitamina D pe cale naturală, care te ajută să-ţi menții sistemul imunitar puternic, de la lumina solară, cea din peștele gras, precum somonul, poate ajuta la menținerea nivelurilor optime din sânge. Totodată, acoperirea necesarului de vitamina D cu ajutorul alimentelor poate ajuta la combaterea mai multor tipuri de cancer, la întărirea oaselor și acumularea de kilograme în plus.
Friptură de miel
Unul dintre cele mai bune alimente pentru o răceală este carnea de miel, datorită conținutului ridicat de zinc. Potrivit unui studiu, un consum zilnic de zinc la debutul unei răceli scurtează durata bolii, iar consumul zilnic a unei tablete cu zinc reduce severitatea virozei. Năutul și semințele de dovleac sunt alte surse bune de zinc.
Salate cu multe verdețuri
Salatele sunt grozave atunci când ai simptome de răceală, iar verdețurile conţin vitamina E, un antioxidant. Suplimentarea dietei cu 200 UI de vitamina E pe zi ar putea reduce semnificativ frecvența și severitatea infecțiilor respiratorii, conform unui studiu observațional apărut în publicaţia Nutrition Research.