Ce înseamnă să fii într-o relație deschisă? Îți răspundem la toate întrebările!

Ultima actualizare:

Pentru mulți, monogamia este secretul unei relații reușite și de durată, însă omul la bază are anumite instincte pe care uneori nu și le poate înfrâna. Alții nu pot trăi doar cu singur partener și aleg calea relațiilor deschise sau poliamoroase.

Tot ce trebuie să știi despre o relație deschisă Foto: Pixabay
Tot ce trebuie să știi despre o relație deschisă Foto: Pixabay

Mai multe studii au arătat, de-a lungul timpului, și că oamenii nu ar fi, de fapt, concepuți să fie monogami, de aici și problemele din relații, când afli, spre exemplu, că partenerul te-a înșelat. Soluția?

Pentru unii rezolvarea acestor probleme o reprezintă o relație deschisă, în care tu și partenerul tău să fiți de acord ca în viața voastră să mai apară și alte persoane. Iată cele mai frecvente întrebări care apar în legătură cu relațiile deschise și răspunsul lor! 

Cele mai frecvente întrebări în legătură cu relațiile deschise

Așadar, să începem. Non-monogamia poate fi reprezentată de mai multe forme, cum ar fi relațiile deschise sau relațiile poliamoroase. Absența relațiilor publice din această categorie, dar și ideea că acest lucru ar fi unul greșit și că ar urma să fii judecat de societate, îi face pe mulți să renunțe la ideea de a încerca sau a se informa măcar pe marginea subiectului. Pentru cele mai frecvente întrebări în legătură cu relațiile deschise, este aici să ne răspundă o persoană care face parte dintr-o astfel de relație, citată de Cosmopolitan.

1. Ce înseamă o relație deschisă?

Relațiile deschise se referă la orice tip de relație pe care o ai cu o altă persoană, alta decât partenerul tău, în afara cuplului vorstru. „Relația deschisă se întâmplă atunci când unul sau ambii parteneri doresc, de comun acord, să exploreze sexul sau alte relații intime, cu alte persoane, pe termen scurt”, spune Daniel Saynt, fondatorul „The New Society for Welness”, un club privat din New York, „binevoitor” cu canabisul și sexul.

Relațiile deschise sunt diferite de cele poliamoroase, unde o persoană are mai multe relații pe termen lung, concomitente, în care se implică emoțional și fizic. Relația deschisă merge însă mai mult pe ideea de „aventură”, chiar dacă ești deja într-o relație. Din punctul de vedere al unora, în această categorie intră și cuplurile de „swingers”, care fac schimb de parteneri în cadrul actelor sexuale.

2. Poate o persoană singură să se declare „deschisă”?

Desigur! Chiar dacă nu ești implicat/ă într-o relație, poți să spui de la început să tu preferi doar acest tip de conexiune, pentru a fi complet corect față de potențialii tăi parteneri. Pe unii îi sperie subiectul, alții sunt dornici să încerce, însă trebuie să fii sincer/ă de la început și să spui că asta este ceea ce îți dorești. Doar să ții minte că persoanele poliamoroase caută o relație mai serioasă, deci e posibil să nu fie exact ceea ce își dorești. 

3. Dacă ești într-o relație deschisă înseamnă că urăști monogamia?

Nu. Este pur și simplu o alegere a fiecăruia. Dacă o persoană așa alege să își creeze relațiile, nu înseamnă că urăște celelalte forme de relaționare. 

„Este doar un stil de viață care îi definește pe unii”, spune Hagans, profesor în relații poliamoroase. Anumite persoane se pot afla în relații deschise și pentru a-și mulțumi partenerii care își doresc acest lucru. Însă pentru mulți, relațiile deschise reprezintă o expresie a sexualității.

4. Care sunt „regulile” unei relații deschise?

Nu este atât de mult vorba de reguli, cât de impunerea anumitor limite. E important ca totul să fie transparent și ca partenerii să comunice mereu în legătură cu acest lucru, pentru a nu exista neplăceri.

Aceste limite pot însemna ca partenerul să fie de acord să faceți sex și cu alte persoane, dar doar dacă este și el prezent (sexul în trei, spre exemplu sau schimbul de parteneri) sau să vă alegeți doar o zi pe săptămână în care să puteți face acest lucru. Fiecare cuplu își alege acest set de „reguli” exact așa cum își dorește, în funcție de preferințe.

5. Nu apare gelozia?

Doar pentru că preferi acest stil de viață, nu înseamnă că la un moment dat nu poate apărea și gelozia. Soluția e simplă, trebuie mereu să comunici cu partenerul tău în sensul acesta și să ajungeți întotdeauna la un numitor comun.

E important să mergeți împreună și la seminare sau terapie de cuplu, ca să înțelegeți de unde vine gelozia, de ce vă confruntați cu ea și cum puteți să o dimunuați, înainte ca ea să apară și să vă strice toate planurile.

6. Ce se întâmplă dacă te îndrăgostești de o persoană cu care faci sex?

Definiția unei relații deschise presupune ca tot ce se întâmplă în afara cuplului să fie de scurtă durată și să nu se creeze legături emoționale. Însă, fiind oameni nu roboți, uneori mai apar în joc și sentimente.

„E important să știi că atunci când întâlnești pe cineva nou și faceți sex e posibil să simți o „scânteie”. Acest nou sentiment e generat de serotonina și oxitocina pe care le secretă creierul tău în acele momente și poate fi perceput ca ceva mult mai intens decât experimentezi cu partenerul tău”, spun experții. Însă acest lucru se întâmplă doar pentru că aceasta este reacția creierului la stimuli noi. De aceea la începutul oricărei relații avem „fluturi în stomac”, iar pe măsură ce înaintăm în povestea de dragoste, lucrurile se transformă.

„Poți să previi acest lucru prin setarea de limite: cât timp petreci cu acea persoană, spre exemplu. Și să înțelegi că poți place o persoană fără să fii într-o relație cu ea. Dacă sentimentul nu trece, ai putea oricând să vorbești cu partenerul tău despre o eventuală relație poliamoroasă”, mai spun aceștia. Sinceritatea cu partenerul tău este mereu cheia.

7. Cum treci peste credința populară că ar trebui să fim doar cu o singură persoană?

„Chiar dacă sunt extrem de fericită acum, a durat ani să înțeleg că nu trebuie să îmi fie rușine că nu gândesc la restul lumii. Dar am decis să mă accept așa cum sunt”, spune persoana care a scris articolul de pe Cosmopolitan. „Nu e anormal să am loc pentru mai multe povești de iubire în inima mea”, a continuat.

Experții susțin, de asemenea, că cu cât se va vorbi mai mult pe marginea subiectului, cu atât acesta va deveni mai „normal”, mult mai ușor acceptat de către societate. „Trebuie să-ți dorești să trăiești propria ta realitate, fără să îți fie frică sau rușine de ceea ce spune lumea. Doar pentru că restul preferă monogamia, asta nu înseamnă ca ea este răspunsul”, spun ei.

8. Cum vă ajută o relație deschisă pe tine și pe partenerul tău să fiți mai apropiați

„Întotdeauna am spus că o relație deschisă fac o căsnicie bună să fie una minunată, sau transformă o căsnicie instabilă într-un dezastru”, spune Pepe Aguirre, implicat într-o relație deschisă.

De asemenea, relațiile deschise merg în special atunci când ambii parteneri își doresc să exploreze acest lucru, nu când ceva din relație se strică și dorești să cauți „acel ceva” la alte persoane. E ca un hobby pe care îl ai cu partenerul tău, însă în loc să „croșetați”, faceți sex cu alte persoane.

Acel nivel crescut de comunicare dintr-o relație deschisă îi aduce pe parteneri mult mai aproape, spun experții.

Iar pe unii o relație deschisă îi ajută să se concentreze și pe alte aspecte ale partenerului lor, iar sexul nu mai este „responsabilitatea” unei singure persoane (partenerul de cuplu). Chiar și timpul pe care îl acorzi înțelegând cum să treci peste gelozie este unul benefic, deoarece te poate ajuta să scapi de nesiguranțele pe care le ai în ceea ce te privește pentru a deveni un partener mai bun.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image
actualitate.net
image
actualitate.net