Izvorul Tămăduirii: cele mai frumoase tradiții pentru sănătate și noroc
În țara noastră, în lăcaşurile ortodoxe de la oraşe şi de la sate, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii se săvârşesc, după rânduială specifică Săptămânii Luminate, slujbe de sfinţire a apei, numită Agheasma Mică, căreia în popor i se spune ”aiasma”. Scopul aiasmei este de a alunga ”arătarea urâtă și rea, adică duhul cel rău”.
În ziua praznicului se sfințește Agheasma Mică
În toate lăcașurile ortodoxe se sfințește Agheasma Mică”. După sfinţirea Agheasmei, preoţii îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată și cântă troparul : „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moştenirea Ta, biruinţa binecredincioşilor creştini asupra celui potrivnic dăruieşte, şi cu crucea Ta, păzeşte pe poporul Tău”. În credinţa populară, acest cântec de binecuvântare este rostit de preot în timp ce mulţimea credincioşilor este stropită cu apă sfinţită și are un rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative, a pagubei și necazurilor aduse de cel Rău.
Apa sfinţită în ziua praznicului se bea dimineața
Există numeroase dovezi care demonstrează că aghesma sfinţită la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii are efecte dovedite asupra sănătăţii fizice şi spirituale. De aceea, de secole, în tradiția populară, bolnavii beau agheasmă și se înzdrăvenesc. Apa sfințită se bea dimineața, când se rostește rugăciunea de dimineață, înainte de micul dejun. Totodată, cu Aghesma Mică se stropesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii.
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii este dedicată Maicii Domnului
Credincioșii o compară pe Maica Domnului cu un Izvor miraculos.
Această comparație nu este întâmplătoare, deoarece Maica Domnului este mijlocitoarea noastră către Iisus, este cea care a suferit pentru fiul Său pe „Drumul Crucii”. De aceea creştinii îi cer ajutorul în momentele lor de boală sau de necaz și Maica Domnului îi tămăduiește de cele mai mari necazuri.
Tradiții împlinite pe criterii de prietenie
Jurământul juvenil
În unele zone ale ţării, în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii se împlineşte un ritual practicat din moşi-strămoşi : „Jurământul juvenil”. Ceremonia se face în fiecare an între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex. Tinerii trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut, o lumânare. Ritualul se împlineşte în familia unui tânăr sau într-o grădină, lângă un pom înflorit.
Înfrățitul și însurățitul – un ajutor între persoane
În ziua praznicului se împlinește un legământ între persoane de același sex. În multe zone din țară se respectă tradiția de a se lega, „de a se da de-a verii şi verişoarele”. Înfrăţitul este un legământ între băieţi, iar însurăţitul este un legământ între fete. Prin aceste ritualuri cei care au făcut aceste legăminte își jură credință și ajutor în momentele dificile din viața lor. Şi persoanele mature fac aceste legăminte, spunându-şi surate, fârtaţi, veri, verişoare,
comportându-se ca și rudele. Scopul principal al acestui legământ este acela de a fi de ajutor persoanei de care s-a legat, până la moarte.
Ziua praznicului este norocoasă și pentru fântânari
În tradiţia populară, ziua Izvorului Tămăduirii este cea mai norocoasă pentru săpătorii de fântâni. În această zi apele se zbuciumă şi sunt foarte zgomotoase. De aceea, izvoarele pot fi descoperite cu uşurinţă.
Credincioșii aduc în casă o icoană cu Izvorul Tămăduirii
Prin tradiție, în ziua sărbătorii, credincioșii aduc în casă o icoană sfințită ce reprezintă Izvorul Tămăduirii. Odorul religios are semnificații deosebite și tămăduiește familia de boli sufletești și trupești:
În centrul icoanei, într-un vas cu revărsări de apă, este înfățișată Maica Domnului cu mâinile întinse către cer. În fața ei este reprezentat pruncul Hristos, Cel ce a venit în lume să ne mântuiască și să ne vindece sufletele de rănile păcatului. De aceea, privită prin prisma acestui fapt, Maica Domnului, aceea care L-a născut, este izvor de tămăduire pentru boli sufletești și trupești. Din acel loc, pruncul Iisus îi binecuvintează pe cei ce cu credință aleargă către Maica Sa.
În ziua praznicului
credincioşii se pot ruga în lăcaşuri cu hramul Izvorul Tămăduirii
În Bucureşti există Biserica Izvorul Tămăduirii – Mavrogheni, situată pe Strada Monetăriei nr.4, în apropiere de Muzeul Ţăranului Român.