La 7 decembrie, ortodoc╚Öii din ╚Ťara noastr─â o venereaz─â pe Sf├ónta Muceni╚Ť─â Filofteia de la Curtea de Arge╚Ö

5 decembrie 2019
image
Sfânta Filofteia este sărbătorită în 7 decembrieFoto: doxologia.ro

Sf├ónta Muceni┼ú─â Filofteia a tr─âit la Sud de Dun─âre ├«n secolul al XIII-lea. Dup─â ce mama sfintei a murit, ╚Öi Filofteia a r─âmas orfan─â c├ónd avea 12 ani, tat─âl ei s-a rec─âs─âtorit. Din p─âcate, mama ei vitreg─â n-a iubit-o pe Filofteia: deseori o b─âtea, o certa ╚Öi o p├óra tat─âlui ei, dorind s-o certe ┼či acesta.

Fiind  milostiv─â din fire,  Sf├ónta Muceni╚Ť─â Filofteia ├«mp─âr╚Ťea s─âracilor o parte din m├óncarea  ce  trebuia s-o duc─â tat─âlui ei , care muncea la c├ómp.  El  a urm─ârit-o pe Filofteia ╚Öi,c├ónd a constatat c─â ea ├«mp─âr╚Ťea s─âracilor ,zi de zi, din hrana  ce trebuia s-o primeasc─â,  s-a ├«nfuriat, ╚Öi-a pierdut controlul,  ╚Öi a lovit-o pe Filofteia cu o bard─â. Rana grav─â provocat─â la picior  i-a adus moartea  copilei. Tat─âl ei  ╚Öi cei din jur s-au  speriat c├ónd au constatat c─â trupul  copilei r─âsp├óndea mult─â lumin─â ╚Öi c─â nu poate fi ridicat de la p─âm├ónt, c─â este greu ca plumbul. Copila a fost martirizat─â la v├órsta  de numai  12 ani.

Blestemul legat de cei care ÔÇŁciupesc" din moa╚Ötele Sfintei Muceni╚Ťe Filofteia

Documentele istorice men╚Ťioneaz─â c─â moa┼čtele Muceni┼úei au  fost aduse  ├«n ┼óara Rom├óneasc─â dup─â anul 1393, c├ónd ┼úaratul bulgar de la T├órnovo a fost ocupat de  turci. De aici, moa╚Ötele au fost duse  la Vidin, p├ón─â ├«n anul 1396.  Totu╚Öi, pentru a nu fi profanate, acestea au fost d─âruite domnitorului Mircea cel B─âtr├ón (1386+1418), care le-a a╚Öezat  ├«n biserica domneasc─â Sf├óntul Nicolae de la Curtea de Arge┼č, pe atunci catedral─â mitropolitan─â, ctitorie a domnitorului Basarab I ├Äntemeietorul ┼či Nicolae Alexandru, fiul s─âu. ├Än anul 1893,  datorit─â st─ârii de degradare ├«n care se afl─â biserica,  moa╚Ötele au fost  mutate ├«n biserica Sf├óntul Gheorghe, apoi ├«n biserica Adormirea Maicii Domnului-Olari. ├Än timpul primului r─âzboi mondial moa╚Ötele sunt  mutate  ├«n paraclisul M─ân─âstirii Antim din Bucure┼čti, apoi au revenit la Curtea de Arge┼č, fiind g─âzduite ├«n marea biseric─â ctitorit─â de Neagoe Vod─â Basarab.

De mai bine de 600 de ani, ╚Üara Rom├óneasc─â este vegheat─â de Sf├ónta Muceni┼ú─â Filofteia ÔÇô pr─âznuit─â cu mare evlavie pe 7 decembrie.

Racla ├«n care se odihnesc moa┼čtele Sfintei Filofteia a fost restaurat─â ├«n anul 2004, la Monet─âria Statului. S-a drapat lemnul cu catifea ro┼čie, s-au aurit piesele din argint ╚Öi  s-au schimbat picioru┼čele care sus╚Ťin racla. 

De asemenea, s-au ├«nlocuit buc─â┼úile deteriorate din lemnul de chiparos. Se spune c─â me┼čterii de la Monet─âria Statului, condu┼či de Vasile Vasile, au fost ┼čoca┼úi c├ónd au g─âsit scris pe s─âcule┼úul care ├«nvelea moa┼čtele un blestem foarte puternic: ele nu trebuie ├«nstr─âinate, iar cine  va face acest lucru va avea numai de suferit.

Tradi╚Ťii ├«mplinite de-a lungul timpului ├«n ziua de pr─âznuire

├Än ziua s─ârb─âtorii s─â nu folosim obiecte ascu╚Ťite┬á

De-a lungul  deceniilor, ├«n tradi╚Ťia popular─â, Sf├ónta Muceni┼ú─â Filofteia este considerat─â protectoarea copiilor, fetelor care vor s─â se c─âs─âtoreasc─â  ╚Öi a tinerilor. Potrivit tradi╚Ťiei, ├«n ziua de pr─âznuire nu trebuie s─â folosim obiectele  ascu╚Ťie: cu╚Ťitul, furculi╚Ťa, nici toporul. Nici p├óinea nu trebuie t─âiat─â cu cu╚Ťitul ╚Öi trebuie  rupt─â cu m├óna. Mai mult, o supersti╚Ťie din b─âtr├óni men╚Ťioneaz─â c─â persoanele care  muncesc ├«n aceast─â zi de s─ârb─âtoare  vor atrage  numeroase necazuri  asupra familiei lor.

Să fim generoși cu copiii săraci

Tot ├«n aceast─â zi este bine s─â fie oferit─â hran─â copiilor s─âraci, iar familiile care fac acest lucru vor fi protejate de rele ╚Öi de bolile grave. Pentru cei care au murit ├«n condi╚Ťii suspecte, cei dragi trebuie s─â se roage ├«n aceast─â zi la Sf├ónta Filofteia, iar adev─ârul va ie╚Öi la iveal─â.

bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
BeFunky collage (10) jpg
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
zona de confort jpg
image png
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png