Tradi╚Ťii pentru noroc ╚Öi alungarea necazurilor ├«n ziua praznicului Sf├óntului Apostol Andrei

28 noiembrie 2017
simeon stalpnicul png
În ziua praznicului, candela aprinsă protejează destinul gospodarilorSursa foto:Creștinortodox.ro

Totdeauna, ├«n ziua praznicului Sf├óntului Apostol Andrei, numit─â ├«n popor Mo┼č Andrei, Indrea, Cap de iarn─â sau Ziua Lupului, este vremea ritualurilor ce influen╚Ťeaz─â bucuriile ├«n via╚Ť─â ╚Öi mai ales ├«n dragoste. Din vremea lui Zalmoxe, obiceiurile ╚Öi tradi╚Ťiile au fost respectate de oameni pentru ca sporul, s─ân─âtatea ╚Öi bucuriile s─â nu-i p─âr─âseasc─â pe parcursul anului.

 Se pun boabe de  g├óu la ├«ncol╚Ťit, pentru un an prosper

O tradi╚Ťie r─âsp├óndit─â ├«n toate zonele geografice din ╚Ťar─â  este ritualul cu gr├óu. ├Än ajunul s─ârb─âtorii Sf├óntului Andrei, cel care deschide luna darurilor, este de bun augur ca, ├«n fiecare c─âmin, membrii familiei s─â pun─â gr├óu la ├«ncol┼úit. ├Äntr-o farfurioar─â de lut, se pune  o m├ón─â de boabe de gr├óu ├«n p─âm├ónt de flori, iar l├óng─â farfurioar─â se  a╚Öeaz─â o icoan─â a Sf├óntului Andrei. Cine nu are o astfel de icoan─â poate confec┼úiona singur din carton o cruce ├«n form─â de X. Fiecare membru al familiei trebuie s─â-╚Öi ├«ngrijeasc─â propria farfurioar─â cu gr├óu  pe care s─â-l ude cu pu╚Ťin─â ap─â la un interval de dou─â-trei zile,  p├ón─â la Anul Nou. Dac─â gr├óul va cre╚Öte verde ╚Öi des, atunci persoana care l-a pus la ├«ncol╚Ťit  va avea un an ├«mbel╚Öugat, cu s─ân─âtate deplin─â, dar ╚Öi cu bani.

O metod─â de divina╚Ťie preveste╚Öte norocul

O  alt─â metod─â foarte simpl─â, de divina╚Ťie, ne arat─â dac─â anul ce vine este norocos pentru noi: ├Äntr-un vas  nou de lut punem dou─â ce╚Öcu╚Ťe cu ap─â. Vasul ├«l  a╚Öez─âm l├óng─â icoan─â. Dac─â ├«n ziua urm─âtoare nivelul apei este mai ridicat, c├ót de pu╚Ťin, ├«nseamn─â c─â persoana care a ├«mplinit ritualul va avea mult noroc ├«n anul care vine.

Turta Sfântului Andrei prevestește cine este ursitul

Fata care vrea s─â-╚Öi cunoasc─â ursitul  prepar─â o turt─â ├«n care pune cantit─â╚Ťi egale de ap─â, de f─âin─â ╚Öi de sare. Fiecare ingredient se m─âsoar─â cu o coaj─â de nuc─â. Turta va fi coapt─â pe vatr─â, apoi va fi m├óncat─â ├«n ajunul praznicului, ├«n seara de 29 noiembrie. Peste noapte, voinicul  (ursitul) apare ├«n vis aduc├óndu-i tinerei ap─â care s─â-i potoleasc─â setea. C├ónd fata nu viseaz─â nici un b─âiat, ea nu se va m─ârita ├«n anul urm─âtor.

Colacul cu usturoi al Sf├óntului Andrei, divina╚Ťie pentru soart─â

T├ón─âra care vrea  s─â ╚Ötie  dac─â ursitul vine foarte repede ├«n via╚Ťa ei, atunci ea prepar─â un colac din p├óine dospit─â, iar la mijlocul acestuia va pune un gr─âunte de usturoi. Colacul trebuie s─â fie a╚Öezat ├«ntr-un loc c─âlduros.C├ónd dup─â o s─âpt─âm├ón─â r─âsare usturoiul, fata va avea noroc ╚Öi se va c─âs─âtori ├«n cur├ónd cu persoana pe care o iube╚Öte.  

Un ritual cu gr├óu ┼či cu sare alung─â blestemele

├Än ajunul Sf├óntului Andrei, teama de farmece ╚Öi de blesteme a fost ├«n centrul magiei. ├Än numeroase zone geografice din ╚Ťar─â se practic─â  un ritual cu efecte benefice pentru persoana care-l ├«mpline╚Öte. Este vorba despre  magia cu gr├óu ╚Öi sare: ├Än jurul unei gr─âm─âjoare cu boabe de gr├óu se presar─â sare grunjoas─â; cu o lum├ónare aprins─â se ├«nc─âlze┼čte sarea, iar  persoana care practic─â ritualul ┼úine palma dreapt─â deasupra acestei gr─âmezi ┼či spune rug─âciunea preferat─â, rostit─â deseori ├«n familia respectiv─â. La finalul ritualului, persoana  spune:  ÔÇ×Cu aceast─â rug─âciune, cu gr├óu ┼či cu sare, simbolurile sporului ┼či ospe┼úiei, m─â eliberez de toate relele ┼či blestemele trimise de du┼čmanii ┼čtiu┼úi ┼či ne┼čtiu┼úi asupra casei mele. Amin!ÔÇŁ. 

Să alungăm ghinionul în noaptea Sfântului Andrei

De secole, ├«n tradi┼úia popular─â, noaptea Sf├óntului Andrei este considerat─â Noaptea strigoilor, a persoanelor care au trecut ├«n nefiin┼ú─â ┼či nu-┼či g─âsesc lini┼čtea. ├Än acela┼či timp, ├«n aceast─â noapte, spiritele rele se plimb─â nestingherite prin lume ╚Öi poposesc ├«n casele oamenilor. De fiecare dat─â, c├ónd strigoiul a p─âtruns ├«n cas─â, se remarc─â prezen╚Ťa sa, pentru c─â aduce pagub─â ┼či boal─â. Pentru a se ap─âra de furia acestor spirite r─âzbun─âtoare,  ├«n ajunul praznicului, gospodarii ascund coasele, furcile ╚Öi toate obiectele ascu╚Ťite. ├Än acela╚Öi timp, toate vasele ├«n care se prepar─â m├óncare se ├«ntorc cu gura ├«n jos. Potrivit tradi┼úie, ├«n casele ├«n care gospodinele nu  ╚Ťin seam─â de acest obicei, pe parcursul anului urm─âtor, se vor confrunta cu numeroase nenorociri.  

O funie cu usturoi atrage sporul în casă

├Än Muntenia se mai practic─â mereu ritualul cu usturoi. ├Än acest caz, la grinda casei sau la fereastr─â se aga┼ú─â c├óte o funie de usturoi, pe care sunt ├«n┼čirate c├ót mai multe c─âp─â┼ú├óni. Se spune c─â ritualul a avut totdeauna efecte spectaculoase, deoarece gospodarii care l-au respectat, an de an, au fost ocoli╚Ťi de pagub─â ╚Öi de boli.

 La ╚Ťar─â, b─ârba╚Ťii poart─â funii cu usturoi la br├óu 

 Mai ales ├«n mediul rural, bunicii poart─â o funie cu usturoi la br├óu toat─â ziua. Potrivit tradi┼úiei, ├«mplinind aceast─â datin─â str─âbun─â, gospod─âria respectiv─â este ap─ârat─â de necazuri, iar membrii familiei vor fi s─ân─âto╚Öi tot anul. Mai mult, dac─â ├«n familia respectiv─â sunt fete de m─âritat,  ├«mplinirea aceste datini atrage pe╚Ťitorii.

Candela aprins─â protejeaz─â destinul gospodarilor 

C├ónd candela arde ├«n noaptea de Ajun, spune tradi╚Ťia, destinul gospodarilor este protejat de lumina divin─â pe parcursul anului ╚Öi niciun  necaz nu se va apropia de casa respectiv─â.   

 O icoan─â nou─â cu Sf├óntul Andrei aduce noroc

├Än Basarabia, ├«n Moldova ┼či ├«n Transilvania, ├«n familiile care se confrunt─â cu multe nenorociri, gospodarii trebuie s─â cumpere o icoan─â a Sf├óntului Andrei, s─â o sfin╚Ťeasc─â la biseric─â ╚Öi s-o aduc─â ├«n c─âminul lor, pentru a alunga duhurile necurate, bolile ┼či paguba.

Nu ├«nstr─âina╚Ťi obiecte din cas─â, pentru c─â fuge norocul

├Än ziua s─ârb─âtorii, nu  da╚Ťi bani cu ├«mprumut ╚Öi nu ├«nstr─âina╚Ťi  obiecte din cas─â, orice s-ar ├«nt├ómpla. Tradi╚Ťia spune c─â persoanele care nu ╚Ťin seama de aceast─â datin─â va fi ocolit de noroc.

Tradi╚Ťia cu 12 cepe preveste╚Öte lunile bune pentru recolte  

 O datin─â  str─âveche, foarte eficient─â pentru a ╚Öti care sunt lunile ploioase ┼či cu grindin─â , ├«n cursul anului viitor, se practic─â ├«n toate zonele ╚Ť─ârii. Gospodinele pun ├«n c─âmar─â 12 cepe pe care le numeroteaz─â: prima ceap─â reprezint─â luna ianuarie, a doua luna februarie etc. Cepele care se stric─â repede reprezint─â lunile ploioase, c├ónd cade ┼či grindin─â. ├Än schimb, cepele care au ├«ncol┼úit reprezint─â lunile favorabile recoltelor bune.  

Pateurile cu r─âva┼če prevestesc ce ╚Öanse avem ├«n Noul An

O datin─â amuzant─â, cu r─âva╚Öe, care nu d─â gre╚Öi, se ├«mpline╚Öte ├«n Ajunul praznicului. Atunci , gospodina va prepara un aluat pentru pateuri. ├Än fiecare pateu va pune un r─âva┼č care se refer─â la noroc, la s─ân─âtate , la bani sau la sporul tinerilor logodi┼úi. La masa festiv─â, fiecare oaspete va g─âsi ├«n pateul pe care-l savureaz─â un astfel de r─âva┼č. Acesta este un mesaj al Sf├óntului Andrei ╚Öi spune cu precizie care va fi norocul fiec─ârui oaspete ├«n anul care vine.

Tradi╚Ťie str─âveche pentru sporul laptelui

Sporul laptelui este o tradi┼úie str─âveche, respectat─â cu str─âsnicie ├«n mediul rural. ├Än ziua acestui praznic  se desc├ónt─â un drob de sare ╚Öi se  ├«ngroap─â sub pragul grajdului. Drobul va fi dezgropat ├«n ziua de Sf├óntul Gheorghe ╚Öi se d─â ├«n hrana vitelor pentru a fi s─ân─âtoase ╚Öi a avea lapte

bianca dragusanu
catalin eva maruta jpg
BeFunky collage (10) jpg
anda adam
Ce face si cum arata acum Liviu Arteni fostul sot al celebrei Israela Vodovoz 1024x576 webp
anda adam png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
zona de confort jpg
image png
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png