Câte ouă se pun, de fapt, în aluatul cozonacului moldovenesc. Secretul care îi oferă o textură fină și un gust aromat
Cozonacul moldovenesc este un adevărat deliciu, însă are la bază câteva trucuri secrete care îl fac să fie așa. Iată câte ouă folosesc gospodinele iscusite pentru a ieși fin și aromat.

Cel mai important detaliu în rețeta cozonacului moldovenesc sunt ouăle. Există o regulă de aur pentru aluatul său, respectiv numărul de ouă folosite. Odată ce respecți acest pas, preparatul tău va avea o textură fină, o culoare densă și un gust unic.
Ei bine, tot ce trebuie să știi este că la fiecare kilogram de făină se folosesc nici mai mult, nici mai puțin de 10 gălbenușuri. Iată cum arată rețeta autentică pentru prepararea a doi cozonaci moldovenești.
Lista de ingrediente:
-1 kg de făină de calitate superioară
-10 gălbenușuri
-250 g zahăr
-500 ml lapte integral
-200 g unt gras (82%)
-50 ml ulei
-50 g drojdie proaspătă
-1 lingură rasă de sare
-coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
-1 linguriță de extract de vanilie
-esență de rom
Pentru umplutură:
-400 g nucă măcinată
- 4-5 linguri de cacao
- 100 g zahăr
- 2 albușuri
- rahat și stafide, după preferințe.
-pentru uns ai nevoie de un gălbenuș și o lingură de lapte
Cum se prepară
Într-un bol încăpător punem 150 de grame de făină și turnăm treptat 250 de ml de lapte deja fiert. Amestecăm totul până obținem o pastă omogenă, pe care o lăsăm la răcit. Separat, dizolvăm drojdia, adăugăm o lingură de zahăr și puțin lapte călduț, după care completăm cu 1-2 linguri de făină. Lăsăm aluatul la crescut pentru aproximativ 15 minute.
Peste făina care a fost amestecată cu lapte se pune restul de făină și maiaua preparată înainte. Cele 10 gălbenușuri se freacă cu sare, alături de esențe, coaja de citrice și zahărul. Se adaugă împreună cu laptele cald, iar ulterior începem să frământăm aluatul timp de 20 de minute. La final, punem untul topit și uleiul, după care frământăm din nou. Lăsăm aluatul la dospit aproape 2 ore, iar apoi pe ocupăm de asamblare și coacere.
Astfel, aluatul se împarte în două și se întinde fiecare bucată, apoi se distribuie uniform umplutura și se rulează, după care împletim cozonacii.
Îi punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit circa 40 de minute. După ce expiră timpul, îi ungem cu lapte și gălbenuș și îi băgăm la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute. După ce trec de testul scobitorii, aceștia pot fi serviți.