Ce pun arăboaicele deseori în preparate sau băuturi pentru un gust special. Ingredientul minune de care româncele nu au auzit până acum

În bucătăriile din Orientul Mijlociu și din nordul Africii, aroma joacă un rol la fel de important ca textura sau culoarea. Fie că vorbim despre dulciuri, ceaiuri, sucuri sau chiar preparate sărate, multe femei din lumea arabă apelează la un ingredient considerat aproape magic: apa de trandafiri sau apa de flori de portocal

Arăboaicele folosesc apă de trandafiri sau apă de flori de portocal pentru preparate / FOTO: Pixabay
Arăboaicele folosesc apă de trandafiri sau apă de flori de portocal pentru preparate / FOTO: Pixabay

Aceste esențe florale, delicate și intense în același timp, sunt folosite de generații pentru a da un gust rafinat și o amprentă senzorială inconfundabilă preparatelor tradiționale.

Un secret necunoscut multor gospodine din România

Apa de trandafiri este obținută prin distilarea petalelor de trandafiri, în special din soiul Damascena, renumit pentru aroma sa puternică. Folosită în culturile persană, turcă, marocană sau libaneză, ea este adăugată cu grijă în rețete precum baclavaua, orezul cu lapte, înghețata de mastic sau chiar în băuturi răcoritoare, precum limonada orientală.

La fel de populară este și apa de flori de portocal, extrasă din florile copacului de citrice, cu un parfum fin, citric și floral în același timp. Aceasta se regăsește adesea în siropuri pentru prăjituri, în ceaiuri aromate sau în preparate servite în ocazii speciale, cum ar fi nunțile sau sărbătorile religioase.

Deși în bucătăria românească accentul cade mai degrabă pe vanilie, scorțișoară sau esență de rom, puține gospodine de la noi au experimentat cu apele florale orientale. Motivul? Ingredientul este încă relativ necunoscut publicului larg și, până recent, greu de găsit în comerțul local.

Totuși, în ultimii ani, interesul pentru rețetele internaționale și pentru deserturile orientale a crescut semnificativ. Tot mai mulți români descoperă gustul baclavalei autentice, al prăjiturilor libaneze sau al cafelei arabe și, odată cu ele, și ingredientele care le dau acel „ceva” special – un gust ușor floral, dulce-amărui, care persistă discret și îmbogățește experiența culinară.

Cum pot fi folosite apa de trandafiri sau apa de flori de portocal în bucătărie

Apa de trandafiri și apa de flori de portocal nu sunt rezervate doar preparatelor sofisticate. Pot fi adăugate în clătite, prăjituri cu iaurt, compoturi, limonade sau chiar în aluatul de cozonac pentru o notă exotică și elegantă. Cantitatea recomandată este, însă, mică – câteva picături sunt suficiente pentru a parfuma subtil un preparat întreg.

Mai mult decât un ingredient, aceste esențe sunt o invitație la rafinament și simplitate. În Orient, ele sunt adesea asociate cu gesturi de ospitalitate și cu ideea de răsfăț – o filozofie culinară care pune accent pe simțuri și pe emoție, nu doar pe sațietate.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop, foto Shutterstock jpg
horoscop, foto shutterstock jpg
image png
Supa crema, Bontea, foto Shutterstock, Instagram jpg
hanorac oversize jpg
horoscop jpg
zodie zodii pixabay jpg
Comunicat Beach Please 4 dec (1) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net