Ce trebuie să pui în ciorba de fasole cu afumătură. Ingredientul secret ce îi va da un gust ca la restaurant

Ultima actualizare:

Ciorba de fasole cu afumătură este un preparat tradițional românesc, îndrăgit de toți cei care apreciază gustul autentic și bogat al mâncărurilor făcute ca la mama acasă. Deși rețeta poate părea simplă, există câteva secrete care pot transforma această ciorbă într-un adevărat deliciu culinar, demn de un restaurant de top. Ingredientul secret care îi va da un gust special este tarhonul. Acesta, împreună cu oțetul, va aduce un plus de savoare și prospețime ciorbei de fasole cu afumătură.

Ciorbă de fasole cu afumătură. Foto: arhiva.
Ciorbă de fasole cu afumătură. Foto: arhiva.

Cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură

Rețeta de ciorbă de fasole cu afumătură provine din inima Ardealului și, deși prepararea ei durează ceva timp, rezultatul final merită efortul. Iată cum se prepară această delicioasă ciorbă:

Ingrediente necesare:

- 500 g fasole boabe
- 300 g afumătură (ciolan, scăriță sau costiță)
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 2 morcovi
- 1 țelină mică
- 1 păstârnac
- 2-3 roșii tăiate mărunt
- 1 lingură de boia de ardei
- 2 linguri de bulion
- 2-3 foi de dafin
- Câteva boabe de piper
- 2-3 crenguțe de cimbru
- 2-3 crenguțe de tarhon
- Oțet (preferabil de mere cu miere)
- Sare după gust
- 2 linguri de ulei (opțional, pentru călit legumele)
- Ceapă roșie feliată

Cum se prepară ciorba de fasole cu afumătură

Fasolea trebuie aleasă și spălată, apoi lăsată la rehidratat peste noapte în apă rece. Afumătura (ciolan, scăriță sau costiță) se pregătește și ea de seara, pentru a fi gata de fiert dimineața.

Dimineața, puneți fasolea la fiert într-o oală mare. Afumătura se fierbe separat. După primul clocot, schimbați apa de două-trei ori pentru a înlătura excesul de sare și grăsime. În final, carnea fiartă se taie bucățele mici și se adaugă în oala cu fasole.

Adăugați în oală câteva boabe de piper și foile de dafin. Fierbeți aproximativ o oră și jumătate, până când fasolea este aproape gătită.

Curățați și tăiați cubulețe ceapa, ardeiul gras, morcovii, țelina și păstârnacul. Într-o tigaie, căliți legumele în două linguri de ulei până se înmoaie, apoi adăugați-le în oală. Adăugați roșiile tăiate mărunt, lingura de boia de ardei, bulionul și crenguțele de cimbru.

Cu aproximativ 10 minute înainte de a opri focul, se adaugă ingredientul: tarhonul și câteva picături de oțet pentru a acri ciorba. Potriviți de sare după gust.

Ciorba se servește fierbinte, acompaniată de ceapă roșie feliată, presărată cu sare și înmuiată în puțin oțet de mere cu miere. Pentru un plus de autenticitate, puteți servi ciorba cu pâine de casă sau mămăligă rece.

Beneficiile fasolei

Fasolea boabe nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă. Este bogată în fibre, esențiale pentru un tranzit intestinal bun și pentru prevenirea constipației. Consumul regulat de fasole contribuie la menținerea sănătății colonului și poate ajuta la prevenirea cancerului de colon. De asemenea, fasolea are un aport caloric redus, fiind ideală în orice dietă, și este bogată în glucide sănătoase, recomandate în dieta persoanelor cu diabet de tip II.

În concluzie, ciorba de fasole cu afumătură, îmbogățită cu tarhon și oțet, este un preparat tradițional care combină perfect gustul autentic românesc cu beneficiile unei alimentații sănătoase. Acest fel de mâncare va impresiona cu siguranță orice gurmand și va aduce un strop de restaurant direct în bucătăria dumneavoastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
Andrei Voica photo 1 jpg
zodia leu jpeg
horoscop 26 martie jpg
horoscop, zodii, stres jpg
zodii noroc jpeg
chiftele pexels jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
ten frumos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net