Ce trebuie să pui în ciorba de ștevie, ca să iasă ca la bunica acasă? Ingredientul care face diferența

Ciorba de ștevie este una dintre cele mai iubite mâncăruri de primăvară, o rețetă simplă, dar plină de savoare, care aduce în farfurie gustul copilăriei și mirosul grădinii bunicii.

Ciorba de ștevie este un deliciu pentru toată familia / foto: arhiva
Ciorba de ștevie este un deliciu pentru toată familia / foto: arhiva

Dar, dincolo de legumele proaspete și de verdețurile de sezon, există un ingredient special care face diferența între o ciorbă bună și una cu adevărat memorabilă, „ca la bunica acasă”.

Ștevia este o plantă perenă, ușor acrișoară, bogată în fier, vitamina C și fibre. Este ideală pentru detoxifierea naturală de primăvară și are un gust unic, diferit de spanac sau lobodă. În ciorbă, ștevia aduce o notă ușor acrișoară, vegetală, care echilibrează perfect dulceața morcovilor și aroma verdețurilor.

Ingredientele de bază pentru o ciorbă de ștevie autentică:

Pentru o oală clasică de ciorbă (aprox. 4-5 porții), ai nevoie de:

  • 1 legătură generoasă de ștevie (400-500g)
  • 1 ceapă mare
  • 1-2 morcovi
  • 1 păstârnac sau o bucată de rădăcină de pătrunjel
  • 1 cartof sau o mână de orez (opțional)
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de leuștean
  • sare și piper, după gust
  • ulei pentru călit legumele

Și acum întrebarea esențială: Ce ingredient face diferența?

Borșul acru de tărâțe, fermentat natural, este ingredientul-cheie care dă ciorbei de ștevie acel gust autentic, inconfundabil, pe care doar bunicile din Moldova, Muntenia sau Dobrogea îl știau desăvârșit.

Spre deosebire de zeama de lămâie sau oțet, borșul natural nu doar acrește, ci oferă o adâncime a gustului, un fond ușor fermentat care intensifică aromele verzi și leagă toate ingredientele într-o armonie tradițională.

🥣 Sfaturi de la gospodinele bătrâne:

  • Nu folosi borș la începutul fierberii. Adaugă-l spre final, cu 5-7 minute înainte de a opri focul.
  • Dacă ai borș de casă, fierbe-l separat 2-3 minute înainte de a-l adăuga în oală.
  • Nu exagera cu borșul – gustă treptat, pentru a păstra finețea ștevei.

Unii preferă ciorba de ștevie în varianta dreaptă cu ou bătut și puțină smântână – o opțiune mai consistentă și mai catifelată.

Se bat 1-2 ouă cu o lingură de smântână, se „temperează” cu puțină zeamă fierbinte din ciorbă, apoi se toarnă în fir subțire, amestecând ușor. Rezultatul? O ciorbă mai densă, cremoasă, dar fără a-i pierde prospețimea vegetală.

Etape simple pentru ciorba perfectă:

  1. Călește ușor ceapa, morcovul și păstârnacul în ulei, până devin translucide.
  2. Adaugă apă fierbinte (aprox. 2 litri) și lasă să fiarbă 10-15 minute.
  3. Adaugă cartofii tăiați cubulețe sau orezul, după preferință.
  4. După alte 10 minute, adaugă ștevia tocată (frunza curățată de nervura principală).
  5. La final, adaugă borșul fiert separat, după gust.
  6. Condimentează cu sare, piper și verdeață tocată (leușteanul este obligatoriu!).
  7. Opțional, drege cu ou și smântână, după gust.

Trucuri pentru gustul „ca la bunica”:

  • Alege ștevia tânără, fragedă, culeasă primăvara devreme – e mai gustoasă și mai puțin fibrosă.
  • Nu uita leușteanul – nicio ciorbă verde autentică nu e completă fără el.
  • Dacă nu ai borș de casă, poți folosi un borș din comerț de calitate, dar adaugă și puțin mălai în oală cu o zi înainte și lasă la fermentat pentru un efect similar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Zodii protejate de Univers pe 12 martie, foto Shutterstock jpg
Horoscop 6 12 mai, foto Shutterstock jpg
horoscop casatorie jpeg
salt 3285024 1280 jpg
solstitiu, foto shutterstock jpg
Varza calita cu carnati  Sursa foto shutterstock 1283661280 jpg
fasole batuta istock jpg
zodii relaxate jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net