Ciorbă de miel cu leuștean, preparatul care nu trebuie să-ți lipsească de pe masa de Paște. Rețetă veche de 100 de ani

Dincolo de cozonaci și friptura fragedă de miel , ciorba de miel cu leuștean rămâne un simbol al bucătăriei românești pascale, o rețetă cu origini adânc înrădăcinate în tradițiile rurale, transmisă din generație în generație. Aromată, consistentă și echilibrată, această ciorbă este nu doar un început perfect pentru masa de sărbătoare, ci și o celebrare a primăverii și a reînnoirii.

Ciorbă de miel cu leuștean. Foto: arhiva.
Ciorbă de miel cu leuștean. Foto: arhiva.

Rețeta originală, veche de peste un secol

Rețeta clasică, păstrată cu sfințenie în satele din sudul și estul țării, presupune folosirea întregii capete de miel, a gâtului, coastelor și a bucăților cu os, tocmai pentru a extrage întreaga savoare din carne. Osul este esențial în obținerea unui gust profund, iar fierberea lentă, la foc domol, face diferența între o ciorbă obișnuită și una cu adevărat memorabilă.

Ingrediente (pentru 8 porții):

  • 1 kg carne de miel (cap, gât, coaste, eventual organe)
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 rădăcină mică de țelină
  • 1 ceapă mare
  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de leuștean verde
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • 100 g orez (opțional, în funcție de zonă)
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml smântână fermentată
  • 2-3 linguri oțet (sau borș acru, pentru varianta tradițională moldovenească)
  • Sare, piper, foi de dafin

Mod de preparare:

Carnea se spală bine și se pune la fiert în apă rece cu sare. Spuma formată la suprafață se îndepărtează cu grijă, pentru a obține un lichid limpede. După ce nu mai formează spumă, se adaugă legumele întregi sau tăiate grosier, în funcție de preferință: morcovii, rădăcina de pătrunjel, țelina și ceapa. Ciorba se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ o oră și jumătate, până când carnea se desprinde ușor de pe os.

La final, dacă se dorește îngroșarea, se adaugă orezul spălat și se mai fierbe 10-15 minute. Într-un bol separat, se bat gălbenușurile cu smântâna, iar amestecul se temperează cu câteva linguri de zeamă fierbinte din ciorbă, apoi se toarnă ușor în oală, amestecând constant. Se acrește cu oțet sau borș, după gust.

Ultimul pas, dar esențial, este presărarea generoasă de leuștean și pătrunjel tocat, care aduc prospețime și un parfum aparte, inconfundabil. Pentru un plus de gust, se poate adăuga și puțină ceapă verde proaspăt tocată chiar înainte de servire.

Primul fel de mâncare servit de Paște

În multe case românești, ciorba de miel este primul fel servit în ziua de Paște, imediat după întoarcerea de la biserică, ca simbol al purificării și al începutului. Este mâncarea care adună familia în jurul mesei, amintind de copilărie și de blândețea sărbătorilor petrecute alături de cei dragi.

Fie că alegi să o prepari exact după rețeta bunicii sau cu mici adaptări moderne, ciorba de miel cu leuștean rămâne un preparat emblematic, care merită loc de cinste pe masa festivă. Aparent simplă, dar surprinzător de complexă în gust, această rețetă centenară are darul de a transforma orice masă într-o experiență autentic românească.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii, foto shutterstock jpg
click ro camille paralisan LgoehzzFAMA unsplash jpg
Zodii norocoase, sursa foto shutterstock jpg
image png
Horoscop, foto shutterstock jpg
Horoscop jpg
image png
Dilema Kv Landscape 1200x800 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net