Ce vin să alegeţi pentru masa de Paşte! Specialiştii vă recomandă ce e mai bun
Nu degeaba au fost inventaţi somelierii pe lumea asta! Decât să aruncaţi banii pe un vin prost şi care nu are nici o legătură cu perparatele din carne de miel, mai bine, vorba aceea: „daţi un ban, dar staţi în faţă!”. Experţii britanici în vin, angajaţi la cele mai prestigioase restaurante din Londra, ne fac câteva recomandări în alegerea vinului perfect în funcţie de preparatul mâncat la masa de Paşti.
Carnea de miel este mult mai gustoasă dacă este servită cu un pahar de vin bun alături. De aceea, pentru masa de Paşti din familie este bine să alegeţi bin roşu de Bordeaux sau un vin fructat de genul Rioja. Recomandarea specialiştilor este să optaţi pentru un vin mai vechi, de cel puţin cinci ani. Iată ce vinuri să luaţi în funcţie de carnea de miel.
Mielul de lapte
Carnea de miel de lapte este o delicatesă în ţările mediteraneene. În Spania, Italia şi sud-vestul Franţei preparatele din ea se consumă alături de un vin Bordeaux, sau un Gamay de Burgundia sau, evident Rioja.
Costiţa de miel
Costiţa de miel sau piciorul de miel la grătar asezonat cu verdeţuri proaspete şi legume de primăvară merg de minune cu un Pinot Noir sau Beaujolais. Dacă e gătit în sânge puteţi bea alături şi un vin roze sec.
Miel la grătar
Carnea de miel făcută pe grătar, frăgezită cu usturoi şi rozmarin şi servită alături de cartofi la cuptor este foarte gustoasă dacă aveţi pe masă un vin fructat de genul Bordeaux roşu, Cabernet, Merlot, Rioja, Chianti Classico sau vin roşu de Rhone.
Miel la cuptor
Carnea de miel, berbecuţ sau oaie făcută la cuptor este delicioasă atânci când e gătiotă la foc mic. De aceea merită să avem în pahare un vin roşu spaniol (Ribera del Duero) sau unul provenit din podgoriile din de la nord de Rhone
Friptura de miel
Carnea de miel cu sos şi cu legume alături ne aduce primăvara în papilele gustative. De aceea avem nevoie de un vin bogat în tanic precum Cotes du Rhone, Villages sau... o bere ALE.
Miel cu curry
Pentru un asemenea preparat exotic este nevoie de un vin pe măsură. De aceea experţii recomandă Douro roşu sau Zinfandel. În absenţa lor, merge şi o bere blondă nepasteurizată.
Miel marinat
Carnea de miel făcută la grătar şi introdusă apoi în sos picant merge de minune combinată cu un vin Cabernet de Chile, Pinotage sau un Shiraz austriac. Dacă bucătarul a pus şi lămâie în sos, merge alături un Chianti sau un vin Barbera.