Ciorba Candrenarilor, rețeta secretă a părintelui Artemie. Ce conține preparatul care a scris istorie în Bucovina
Turiștii care vizitează Bucovina în acest weekend se vor bucura de preparate tradiţionale autentice, în-cadrul unui eveniment culinar şi cultural aparte: „Eco-Brunch în Țara Dornelor”. Printre vedetele meniului se numără Ciorba Candrenarilor, creația părintelui Artemie de la Schitul Sfântul Ilie din Dorna Candrenilor, județul Suceava. Acelaşi părinte care a semnat anterior faimoasa „Ciorbă Ciocăneșteană”.

Preparatul este remarcabil nu doar prin gust, ci și prin ingredientele sale, unele obișnuite, altele mai puțin întâlnite, care se contopesc într-o rețetă menită să surprindă și să încânte papilele gustative. În declarațiile organizatorilor se detaliază astfel:
„Avem o ciorbă deosebită, nouă din toate punctele de vedere. Ingredientul principal e apa minerală carbogazoasă, excelentă pentru ciorbe. Avem şi creasta cocoşului, o ciupercă destul de rară pe care o găsim din belşug în septembrie. Avem jântuit, smântână de la stânile locale, şi păstrăv afumat.”
Printre celelalte ingrediente se află: cartofi, apa minerală, dar şi un element aparte – „jintuit”, care împreună cu celelalte componente contribuie la caracterul unic al rețetei.
Ce surprize aduce evenimentul
Pe lângă oferta gastronomică, ediția aceasta a evenimentului va aduce şi elemente spectaculoase care îmbină tradiția cu experiența. De exemplu, se va reconstrui un colț de stână, cu oi și câini ciobănești. De asemenea, vor fi demonstrații live de caş dulce și jintiță. Vizitatorii vor fi întâmpinați pe acorduri de bucium, ba mai mult, sunt pregătite ateliere de fierărie și potcovit.
Cei care vor veni la eveniment, au ocazia să întâmpine un workshop de făcut zacuscă de păstrăv la foc de lemne, găzduit de Chef Andrei Chirilă. Totodată, participanții au parte și de un atelier de confecționat cobză pentru păstrăv, susținut de Familia Lemnaru de la Păstrăvăria la Poalele Călimanilor. Organizatorii promit participanților o „zi de poveste”, ce va combina mâncarea autentică, obiceiurile locale și momente de conexiune cu natura, toate sub auspiciile unui peisaj bucovinean plin de farmec.



































