Ciorbă de perişoare
Ingrediente
1 rasol de vită
2 linguri orez
1 dovlecel
2 roşii descojite sau 1 lingură bulion
1 l borş
1 pahar smântână, opțional
1 legătură leuştean
Pentru perişoare
500 g carne tocată
1 cartof
1 roşie
1 ceapă
2 linguri orez
1 ou
1 lingură pătrunjel şi mărar tocate
sare
piper
Preparare
Amesteci ceapa tăiată mărunt cu verdeața, carnea tocată, orezul, oul, sare şi piper, după gust, apoi adaugi cartoful şi roşia date prin răzătoare. Omogenizezi şi, cu mâna umedă, formezi perişoare pe care le pui pe un blat. Speli rasolul de vită şi îl pui la fiert în trei litri de apă. Spumuieşti şi ții pe foc până fierbe carnea. O scoți din oală şi o păstrezi pentru un alt fel de mâncare. Adaugi, în zeamă, dovlecelul, roşiile descojite şi tăiate cubulețe, orezul, morcovii dați prin răzătoarea mare şi laşi la fiert 15 minute. Adaugi în zeamă perişoarele şi, dacă e cazul, sare, şi ții la fiert până când perişoarele se ridică la suprafață. Torni borşul fiert separat şi mai laşi pe foc 10 minute ca să se combine aromele. Opreşti focul şi presari leuşteanul tăiat fin. Serveşti ciorba, dacă vrei, cu smântână. Poftă bună!