Ciuperci sote- Marin Liviu Petrişor
Ingrediente: 500 g ciuperci champignon micuţe, 2-3 prize oregano, 4 căţei de usturoi, câteva fire de pătrunjel, sare.Porţii: 2-3
Mod de preparare: Spălaţi ciupercuţele cu un şerveţel umed şi tăiaţi din codiţe astfel încât să rămână doar 1/2 de cm din ele. Striviţi usturoiul şi apoi pisaţi-l într-un mojar cu puţină sare până devine pastă. Adăugaţi peste el 2 linguri de apă. Frecaţi până obţineţi un mujdei fin. Tocaţi mărunt pătrunjelul.
Tot timpul cât pregătiţi ciupercile, focul să fie la maxim! Trebuie să auziţi cum sfârâie tigaia non-stop.
Se încinge bine puţin ulei, într-o tigaie largă în care ciupercile să nu fie înghesuite.
Adăugaţi ciupercile şi prăjiţi-le scuturând tigaia din când în când (sau amestecând cu o lingură de lemn, cum vă e mai la îndemână) până vedeţi că pe alocuri sunt rumene, circa 3-4 minute. Presăraţi ciupercile cu oregano şi sare după gust.
Turnaţi mujdeiul, amestecaţi rapid şi lăsaţi să fiarbă încă 1 minut.
Se ia tigaia de pe foc şi se presară pătrunjelul tocat. Se gustă de sare.
Se servesc calde sau reci, ca aperitiv sau garnitură.