Cozonac Trandafir - Trica Maria Angelica
Ingrediente pentru aluat: 2 ouă, 4 linguri zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 pliculeţ zahăr vanilat, 1 ceşcuţă lapte, 400 g făină, 40 g drojdie proaspătă, 1 gălbenuş (pentru uns cozonacul).
Pentru cremă: 80 g unt sau margarină, 2 linguri de zahăr, coaja rasă de lămâie sau de portocală.
Mod de preparare: pentru aluat, se încălzeşte puţin lapte şi se dizolvă 1 lingură de zahăr şi drojdia. Se bate bine cu lingura şi se lasă la crescut.
După ce a crescut, se pune făina, ouăle, 3 linguri zahăr, zahărul vanilat şi sarea. Se frământă bine aluatul, apoi se lasă la dospit timp de 2 ore.
Pentru cremă, se amestecă bine untul sau margarina cu 2 linguri de zahăr şi coaja rasă de lămâie sau de portocală.
Se întinde o foaie din aluatul dospit, iar deasupra se întinde pe întreaga suprafaţă crema de unt, apoi se rulează şi se taie în 6-7 bucăţi egale.
Se unge cu puţin ulei o cratiţă de 4-5 l şi se tapetează cu zahăr, apoi se aşează rulourile de aluat în cratiţă, cu partea tăiată în sus, unul în mijloc, iar celelalte în jurul lui.
Se mai lasă o jumătate de oră să dospească, după care se unge cozonacul cu gălbenuş şi se dă la cuptor.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!