Cum să prepari în casă sosul de caramel sărat. Este perfect pentru clătite, gogoși sau înghețată

Sosul de caramel sărat este un desert delicios și versatil, care poate transforma orice preparat dulce într-o experiență de neuitat. Are un echilibru perfect între dulceața oferită de aroma caramelizată și gustul de sărat subtil, ceea ce îl face ideal pentru a fi servit alături de clătite, gogoși, înghețată sau chiar fructe. Este ușor de făcut în casă, iar rezultatul te va cuceri pe loc!

Sos de caramel sărat. Foto: arhiva.
Sos de caramel sărat. Foto: arhiva.

Ce ingrediente sunt necesare pentru sosul de caramel sărat

200 g zahăr

80 g unt (la temperatura camerei)

120 ml smântână lichidă (pentru frișcă)

1/2 linguriță sare de mare (sau sare de Himalaya, dacă preferi)

1 linguriță esență de vanilie (opțional)

Cum se prepară

Într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță cu fund gros, pune zahărul la foc mediu. Lasă-l să se topească, amestecând ușor pentru a preveni arderea, dar nu prea mult pentru a nu se cristaliza. După câteva minute, zahărul se va transforma într-un caramel de culoare aurie. Fii atent la acest pas, deoarece zahărul topit poate ajunge rapid la punctul de ardere!

După ce zahărul s-a topit complet și a căpătat o culoare aurie, adaugă untul tăiat cuburi, având grijă să amesteci rapid, deoarece caramelul este foarte fierbinte. Amestecă până când untul se dizolvă complet și obții o compoziție uniformă.

Când untul s-a topit complet, adaugă smântâna lichidă, treptat. Este important ca smântâna să fie la temperatura camerei pentru a preveni formarea de cristale de zahăr. Amestecă continuu, până când sosul devine neted și omogen. Poți ajusta consistența adăugând mai multă smântână, dacă îți dorești un sos mai subțire.

La final, adaugă sarea de mare și esența de vanilie, dacă alegi să o folosești. Amestecă bine, iar sosul tău de caramel sărat este gata!

Lasă sosul să se răcească câteva minute, iar apoi îl poți turna într-un borcan sau într-un recipient etanș. Dacă vrei să-l servești imediat, pune-l deasupra clătitelor, gogoșilor sau înghețatei tale preferate. Dacă îl păstrezi pentru mai târziu, acesta se va îngroșa puțin pe măsură ce se răcește, dar poate fi încălzit ușor într-o microunde sau pe aragaz.

Sfaturi utile

Caramelizarea zahărului: Fii foarte atent la acest pas, deoarece caramelul poate trece rapid de la perfect la ars. Dacă zahărul se formează în cristale înainte de a se topi complet, adaugă o linguriță de apă și lasă-l să se topească din nou.

Consistența sosului: Dacă vrei un sos mai gros, lasă-l să fiarbă câteva minute suplimentare până când ajunge la consistența dorită. Dacă îl preferi mai subțire, adaugă mai multă smântână.

Cum să-l păstrezi: Sosul de caramel sărat poate fi păstrat la frigider timp de 1-2 săptămâni într-un recipient etanș. Asigură-te că îl încălzești ușor înainte de a-l servi, pentru a-i reda textura lichidă.

De ce să alegi sosul de caramel sărat făcut în casă?

În comparație cu variantele din comerț, sosul de caramel sărat preparat acasă nu conține conservanți sau aditivi artificiali, iar tu ai control complet asupra ingredientelor și consistenței. Este un sos delicios, care se poate adapta gusturilor tale și care adaugă un plus de savoare deserturilor tale.

Indiferent dacă alegi să-l folosești pentru clătite, gogoși sau înghețată, sosul de caramel sărat va transforma orice masă într-un moment de răsfăț. Poftă bună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop 17 martie webp
otet de mere jpg
zodii norocoase webp
tocana vita istock jpg
horoscop octombrie png
centrale termice jpg
banner chef florin dumitrescu
zodii protejate de mihail si gavriil jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net