Cum se prepară borșul de fasole după rețeta veche bucovineană. Secretele de care să ții cont

Borșul de fasole, sau „borș di fansuli”, cum îi spun cu drag localnicii din Bucovina, este unul dintre preparatele de suflet ale zonei, nelipsit mai ales în zilele de vineri și în perioada posturilor. Dacă ciuperca este regina farfuriilor în această regiune, fasolea îi stă alături cu mândrie, aducând gust, sațietate și tradiție în fiecare casă.

Borș de fasole ca în Bucovina.
Borș de fasole ca în Bucovina.

În pragul Postului Mare, când căutăm rețete care să fie și gustoase, și hrănitoare, borșul de fasole vine ca o binecuvântare: sățios, aromat și atât de bun încât îți vine să ceri o porție înainte să ajungi la felul doi.

De ce ingrediente ai nevoie?

  • 300 g fasole albă
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov mare
  • 1 bucățică de păstârnac
  • 1 bucățică de țelină
  • 1 ardei gras
  • Pătrunjel verde
  • Mărar verde
  • 1 crenguță de cimbru
  • 1 crenguță de tarhon
  • 1-2 foi de dafin
  • Sare și piper după gust
  • Vegeta de legume (opțional)
  • 3-4 linguri de pastă de tomate
  • 3-4 linguri de ulei
  • Borș acru (după gust)
  • Zacuscă de ghebe

Cum se prepară?

1. Cu o seară înainte, puneți fasolea la înmuiat în apă rece sau lăsați-o la marginea sobei, unde căldura blândă o pregătește pentru fiert.

2. A doua zi, fierbeți fasolea în două ape: după primele 10 minute de fierbere, schimbați apa și continuați fierberea până când boabele sunt aproape gata, cremoase, dar nu complet moi.

3.  Într-o oală mare de 4-5 litri, puneți la fiert ceapa tocată, morcovul, păstârnacul, țelina și ardeiul gras. După 5-10 minute, adăugați fasolea aproape fiartă, pătrunjelul, mărarul, crenguțele de cimbru și tarhon și foile de dafin.

4. Într-o crăticioară mică, încălziți uleiul, adăugați pasta de tomate și lăsați-le să se călească ușor. Turnați apoi borșul acru, după gust, și lăsați-l să dea un clocot.

5. Ingredientul secret: În oala cu borș, adăugați câteva linguri generoase de zacuscă de ghebe. Aceasta va da un gust deosebit și va face borșul mai consistent.

6. Potriviți de sare, piper și, opțional, vegeta. Turnați prăjeala peste borș și mai lăsați să clocotească puțin.

Presărați pătrunjel și mărar verde proaspăt deasupra și serviți fierbinte, cu poftă și bucurie!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ssds jpg
Mancare de mazare cu pui  Sursa foto shutterstock 2197313045 jpg
flowers 2162026 1280 jpg
machiaj  sursa foto   Shutterstock jpg
horoscop luna noiembrie click webp
ciorba de pui a la grec pixabay jpg
zodii cu noroc in urmatorii 2 ani jpg
Greseli de curatenie  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net