Hribi cu mămăliguţă - Brînduşa Aluculesei
Ingrediente pentru prăjeala de hribi:
-1 kg hribi gata fierţi,
-2 cepe uscate,
-1 căpăţână de usturoi,
-1 linguriţă tarhon,
-1 linguriţă sare,
-2 linguri ulei.
Ingrediente pentru mămăliguţă:
-1 l apă,
-1 linguriţă sare,
-200 gr.mălai alb.
Mod de preparare:
-Se curaţă ceapa, se toacă julien şi se prăjeşte în ulei, până când începe să se rumenească. Se pune peste ceapa prăjită, hribii felii, sare după gust, tarhon, o căniţă de apă de 100 ml. şi se lasă să fiarbă la foc potrivit, până ce scade apa, apoi se opreşte focul.
-Se curaţă usturoiul, se feliază mărunt şi se pune peste hribi, se amestecă, se pune un capac, să se pătrundă şi să se întrepătrundă gusturile.
-Într-o oală se pune apă, sare şi un strop de mălai şi se lasă să fiarbă. Când clocoteşte apa, se adaugă mălai în ploaie şi se amestecă cu un făcăleţ sau cu un tel, până se dezlipeşte mămăliguţa de pe vas. Atunci este semn că mămăligă este gata şi se răstoarnă pe un platou.
-Se pune pe platou mămăliguţa şi hribi prăjiţi şi se serveşte cald. Se poate adaugă şi smântână, pentru cei care nu ţin post. Cei care ţin post se pot limita doar la hribi cu mămăliguţă din mălai alb. Să aveţi poftă dragilor!