O reţetă gustoasă pe zi: Locomotivă cu nucă
Ingrediente Pentru blat
- 10 ouă
- 10 linguri zahăr
- 12 linguri făină
- 1 esenţă de vanilie
- 1 praf de copt
- Pentru cremă
- 400 g unt
- 300 g zahăr
- 3 linguri cacao
- 300 ml lapte
- 2 linguri amidon
- 5 gălbenuşuri
- 1 esenţă de rom
Pentru decor
- 200 ml frişcă
- 200 g nucă măcinată
- 2 rulouri cu vanilie
- 1 pachet biscuiţi rotunzi
- 1 ciocolată neagră
- jeleuri colorate
- 300 ml zeamă de compot de ananas
Preparare
Baţi albuşurile spumă cu un praf de sare, adaugi zahărul şi baţi până se topeşte. Pui gălbenuşurile pe rând, esenţa de vanilie şi adaugi făina amestecată cu praful de copt, amestecând uşor de jos în sus. Torni aluatul într-o tavă dreptunghiulară îngustă şi înaltă, unsă şi tapetată, şi-l coci la foc mic circa 40 de minute. Amesteci laptele cu gălbenuşurile, amidonul, cacaua, esenţa de rom şi 200g de zahăr, fierbi până se îngroaşă şi laşi să se răcească. Freci untul spumă cu zahărul rămas, apoi îl adaugi lingură cu lingură în cremă.Tai blatul în două pe orizontală. O parte o tai în două pe verticală şi bucăţile obţinute le tai pe orizontală în două. Partea cealaltă o tai în două pe orizontală şi va forma baza locomotivei. Însiropezi puţin toate bucăţile de blat cu zeamă de compot de ananas şi opreşti ¼ din cremă pentru uns tortul.Pe o tavă aşezi unul din blaturile mari, ungi cu cremă şi îl pui pe al doilea. Din cele patru blaturi mici formezi cabina locomotivei, punând cremă între ele. Cu un cuţit subţire şi ascuţit „sculptezi” locomotive ca în imagine.Îmbraci tortul cu crema oprită şi îl tapetezi cu nucă măcinată. Îl ornezi ca în imagine sau după inspiraţie.