Reţete de la cititori: Brioşe cu cremă de ness şi dulceaţă de vişine - Ciobanu Roxana
Ingrediente:Pentru brioşe: 3 ouă, 1 cană lapte, 1/4 cană ulei, 3/4 cană zahăr, 60 ml cafea preparată, 350-380 g făină, 1 plic praf de copt, 2 linguriţe zahăr pudră cu păstăi de vanilie, coajă rasă de portocală.
Pentru crema de ness: 200 ml frişcă lichidă, 4 linguri cu vârf smântână pentru frişcă, 4 linguriţe pline cu miam miam cu vanilie, 1 linguriţă ness, dulceaţă de vişine.
Mod de preparare:
Brioşele: Ouăle le mixăm spumă împreună cu zahăr cu păstăi şi zahărul până ce, acesta din urmă, se topeşte. Punem uleiul în fir subţire, laptele şi cafeaua rece. Amestecăm 300 g făină cu praful de copt, adăugăm treptat peste compoziţia de mai sus până obţinem consistenţa unui aluat de chec. Eu am mai adăugat 60 g făină în afară de cele 300 g. La final încorporăm coaja rasă de portocală.
În forme de silicon punem compoziţie pe 3/4 şi aşezăm formele pe o tavă de aragaz. Le introducem în cuptorul încins, la o temperatură potrivită pentru 30-35 de minute până sunt rumene dar bine pătrunse. Facem testul cu scobitoarea. Când sunt gata le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească. Din această compoziţie am obţinut 20 de brioşe. După ce s-au răcit le scobim puţin în mijloc cu ajutorul unui mic cuţit. Dacă unele ies ţuguiate, cum mi-au ieşit mie, întâi le tăiem un căpăcel apoi le scobim.
Crema de ness: Amestecăm frişca lichidă, smântâna de la frigider şi le mixăm întâi la viteză mică, apoi, când începe să se întărească, la vitează mare.Când am obţinut o spumă adăugăm miam miam cu vanilie, ness-ul şi le amestecăm uşor cu o paletă de silicon. Unde am scobit brioşele punem dulceaţă de vişine. Crema o punem într-un pos şi cu ajutorul său ornăm brioşele. Le decorăm după plac.