Plăcintă cu urdă și mărar. Rețeta veche de peste 100 de ani
Plăcinta cu urdă și mărar, o delicatesă a bucătăriei tradiționale românești, păstrată cu sfințenie din generație în generație, mai ales în satele din Ardeal și Moldova este propunerea noastră pentru astăzi. Rețeta are peste 100 de ani și este dovada clară că simplitatea ingredientelor poate crea o armonie de arome cu totul specială.

O rețetă cu istorie și suflet
Plăcinta cu urdă și mărar se cocea în cuptorul din curte, pe lespede sau în tăvi mari, și umplea gospodăria cu un miros greu de uitat. Pentru multe familii, era semnul că sezonul cald și-a intrat în drepturi, când urda era proaspătă, iar mărarul verde se găsea din belșug în grădină.
Ingrediente (pentru o tavă mare de plăcintă)
Iată ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă:
- 500 g făină albă
- 250 ml lapte călduț
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 50 ml ulei
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 1 ou (pentru aluat) + 1 ou pentru uns deasupra
Pentru umplutură
- 500 g urdă proaspătă
- 1 legătură mare de mărar verde, tocat mărunt
- 1 ou
- Sare după gust
Cum se prepară
- Într-un bol încăpător, se amestecă drojdia cu zahărul și câteva linguri de lapte călduț. Se lasă 10 minute să se activeze. Apoi se adaugă făina, sarea, oul și uleiul, turnând restul de lapte puțin câte puțin. Se frământă un aluat moale și elastic, care se lasă la dospit aproximativ o oră, într-un loc cald, acoperit cu un șervet.
- Într-un castron, se amestecă urda cu mărarul tocat, oul și puțină sare. Dacă urda e prea uscată, se poate adăuga o lingură de smântână pentru cremozitate.
- Aluatul dospit se împarte în două foi. Prima foaie se întinde și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se toarnă umplutura și se nivelează, apoi se acoperă cu a doua foaie. Se unge cu ou bătut și se înțeapă ușor cu furculița.
- Plăcinta se coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 de minute, până capătă o culoare aurie.
Sfaturi de la bunica
– Dacă vrei o crustă crocantă, stropește plăcinta cu puțină apă rece imediat ce o scoți din cuptor. – Las-o să se răcească ușor înainte să o tai, ca să nu se destrame. – Servește-o cu un pahar de lapte bătut sau cu un iaurt rece, ca pe vremuri.
Plăcinta cu urdă și mărar e mai mult decât un preparat – este o filă de istorie culinară, o lecție de simplitate și echilibru, un motiv de reîntoarcere în copilărie. Rețeta veche de peste 100 de ani este la fel de savuroasă și azi și merită redescoperită în orice familie care vrea să păstreze gusturile curate ale trecutului.