Rețeta din moși strămoși de varză călită. Ingredientul secret care face diferența

Din repertoriul culinar tradițional românesc, varza călită rămâne un preparat emblematic, nelipsit din bucătăriile de toamnă și iarnă. Gustul său profund, ușor dulceag și perfect echilibrat este adesea atribuit unui truc vechi, transmis „din moși-strămoși”: caramelizarea zahărului.

Varză călită / FOTO: Shutterstock
Varză călită / FOTO: Shutterstock

Rețeta este simplă, dar cu o complexitate de arome care o face să traverseze generații. Varza poate fi preparată simplă sau îmbogățită cu afumături, în funcție de gust și sezon. În varianta roșie, cu bulion, capătă un plus de savoare și culoare.

Ingrediente de bază pentru varza călită:

  • 1 varză mare (1,5 – 2 kg), tocată fin;
  • 2 cepe mari;
  • 3 linguri ulei sau untură (pentru gust autentic);
  • 1 cană bulion sau suc de roșii (opțional);
  • 1 linguriță sare;
  • 1 linguriță piper negru măcinat;
  • 1 lingură boia dulce sau iute;
  • 1 frunză de dafin;
  • 1 linguriță cimbru uscat

Ingrediente tradiționale opționale:

  • 200 g afumătură (costiță, kaizer sau cârnați afumați);
  • 1 lingură de oțet (pentru frăgezire și menținerea culorii);
  • ingredientul secret: 1 linguriță de zahăr caramelizat – adăugat în timpul călirii, echilibrează gustul verzei și oferă o aromă subtilă, inconfundabilă.

Cum se prepară pas cu pas

1. Pregătirea verzei: Varza se taie fideluță, se presară cu sare și se lasă la înmuiat aproximativ 15 minute. Apoi se stoarce ușor pentru a elimina lichidul în exces.

2. Călirea cepei și zahărul caramelizat: Într-o cratiță încăpătoare, ceapa se călește în ulei sau untură până devine aurie. Într-un colț al tigăii, se caramelizează o linguriță de zahăr până capătă o nuanță arămie, apoi se amestecă rapid cu ceapa.

3. Gătirea verzei: Se adaugă varza tocată, boiaua, piperul, frunza de dafin și cimbrul. Se călește la foc mic, amestecând frecvent, timp de 15-20 de minute. Dacă se optează pentru bulion, acesta se adaugă în acest moment.

4. Fierbere lentă: Preparatul se lasă la foc mic 45–60 de minute, până când varza devine fragedă și aromele sunt bine pătrunse. La final, se poate adăuga oțetul, pentru o notă acrișoară subtilă.

5. Variante de servire: Varza călită este ideală alături de mămăligă, iar pentru un plus de savoare poate fi completată cu o lingură de smântână. Dacă se adaugă afumătură, aceasta se călește împreună cu ceapa la începutul preparării.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
horoscop, foto shutterstock jpg
haine lana istock jpg
homemade pickles 9061458 1280 png
image png
BeFunky collage   2025 12 08T141021 268 jpg
girl 6920633 1280 jpg
castraveti in saramura, foto shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net