Reţete de la cititori: Cataif cu mere coapte - Alina Bogdan
Mod de preparare:Mai întâi se prepară siropul: într-o crăticioară se toarnă apa şi se adaugă zahărul. Se amestecă până se topeşte zahărul, se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi se lasă pe foc circa 20 de minute până se îngroaşă puţin siropul. Apoi se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă o lingură cu esenţă de vanilie.
Cât timp fierbe siropul într-o tavă de 24x36 cm se aşează cât mai ordonat 200 g fidea (beţişoarele să fie paralele).Se topeşte 100 g de unt şi se toarnă uniform peste fidea.Eu am folosit 2 tăvi identice aşa că am repetat operaţiunea.Se introduc tăvile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Vă sfătuiesc ca după 5 minute să fiţi cu ochii pe tavă astfel încât fideaua să fie uşor rumenită şi nu arsă.
Se scot tăvile din cuptor, se toarnă siropul fierbinte şi se reintroduc în cuptor pentru încă 15-20 de minute până când siropul este absorbit de fidea.Se scot tăvile din cuptor, se acoperă cu folie de aluminiu pentru a nu se întări fideaua şi se lasă să se răcească.
Între timp se curăţă merele de coajă şi de căsuţa de sâmburi.Se taie cubuleţe, se aşează într-o crăticioară şi se introduce în cuptor la 200 de grade pentru 20-30 de minute până se coc. Apoi se lasă puţin să se răcească şi se introduc în blender.
După ce fideaua s-a răcit se taie blatul în două. Se întinde piureul de mere, se adaugă nuca mărunţită, frişca şi se acoperă cu cealaltă jumătate de blat.Se introduce tava în frigider pentru minim 3-4 ore. Cu cât stă mai mult la frigider cu atât se înmoaie mai mult şi evident este mai bun.