Reţete de la cititori: Laxpudding - Alina Ciobanu
PreparareFeliile de somon le punem pe hârtie absorbantă şi le presărăm cu puţină sare de mare şi piper alb proaspăt măcinat.Cartofii îi spălăm bine şi îi punem la fiert în coajă, într-o oală cu apă rece. Îi lăsăm câteva clocote, pentru că nu trebuie să fie fierţi total ci numai pe jumătate. Îi scurgem de apă şi îi lăsăm la răcorit, după care îi curăţăm de coajă. Îi tăiem în rondele de 1 cm grosime pe care le vom prăji repede în ulei încins. Doar să se rumenească, nu să se pătrundă complet. Scoatem rondelele prăjite şi le lăsăm la răcit. Ceapa o curăţăm şi o tăiem rondele. O punem la călit în ulei încins, până se înmoaie sşi devine aurie. Într-un bol batem ouăle cu smântâna şi laptele. Apoi încercăm să asamblăm laxpudding-ul. Am ales să folosesc 2 boluri pe care le-am învelit în folie de aluminiu, interior-exterior, unse bine cu unt pe interior. Am pregătit astfel laxpudding-ul şi nu într-un vas mare, pentru că mi-a plăcut ideea de budincă răsturnată. Tapetăm întreg bolul cu rondelele de cartofi. Adaugăm jumătate din cantitatea de ceapă, apoi felia de somon, presărăm mărar tocat mărunt, şi punem deasupra capac din cartofi. Procedăm la fel şi cu cel de al doilea bol. Turnăm sosul şi dăm la cuptor pentru 45-50 minute, la foc moderat. Transferăm conţinutul fiecărui bol pe câte o farfurie întinsă. Ne ajutăm de farfuria întinsă, drept capac peste bol şi cu o mişcare sigură şi fermă răsturnăm.Desfacem folia exterioară, ridicăm bolul şi scoatem folia ce fusese pe interior.Vom obţine un delicios şi frumuşel iglu de budincă de somon.