Reţete de la cititori: Pâine pufoasă cu lapte şi unt - Rodica Vilceleanu
Ingrediente: circa 500 g făină albă, 200 ml lapte, 1 linguriţă rasă de sare, 100 g unt, 1 ou, 1 gălbenuş, susan, 1 plic drojdie uscată.
Preparare
Din drojdie, puţin lapte şi o lingură de făină se prepară o maia care se lasă 10 minute deoparte pentru activarea drojdiei. Făina se cerne, se face o adâncitură în mijloc unde se toarnă maiaua. Se adaugă restul de lapte călduţ, oul bătut uşor, sarea, untul topit dar rece. Se frământă până se obţine un aluat elastic adăugând în funcţie de calitatea făinii, fie puţină făină fie puţin lichid.
Se acoperă aluatul şi se lasă circa 1 oră la crescut. Se împarte în 8 bucăţi şi se întind foi de circa 20x30 cm, suprapunând câte două foi pe care le rulăm. Cele 4 rulouri le tăiem în bucăţi, capetele le aşezăm în centru iar de jur împrejur aşezăm restul bucăţilor. Se lasă iar la crescut, se unge cu gălbenuş, se presară susan şi se coace.