Reţete de la cititori: Prăjitură cu afine – Maria Angelica Trică
Ingrediente:
6 ouă, 300 g zahăr, 200 ml smântână, 1/2 linguriţă sare, 250 g făină, 15 ml esenţă de rom, 1 pliculeţ zahăr vanilat,1 linguriţă praf de copt sau bicarbonat, 750 g afine, 50 g pesmet sau griş, zahăr pudră vanilat.
Preparare:
Se spală afinele, se scurg bine şi se amestecă cu pesmetul sau grişul. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi esenţa de rom şi se bat în continuare până se întăresc ca o bezea. Se adaugă apoi gălbenuşurile, smântâna, zahărul vanilat şi sarea. Se amestecă cu telul de jos în sus şi la urmă se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făina, se pun afinele deasupra în mod uniform şi se bagă prăjitura la cuptor, cu foc potrivit.Se lasă timp de 45-50 minute la cuptor şi când este gata, se pudrează cu zahăr pudră vanilat.