Reţete de la cititori: Tartă cu urdă şi dude - Anişoara Ursan
Preparare1. Se prepară aluatul de blat mixând margarina aflată la temperatura camerei, cu ouăle şi zahărul (eu l-am făcut pudră), cu zahărul vanilat şi la urmă făina. Se amestecă totul bine apoi se bagă aluatul într-o pungă de celofan şi se dă 20-30 minute la frigider.2. Până se răceşte aluatul, punem într-o crăticioară cu fund mai gros, agudele cu codiţele tăiate, spălate şi scurse bine amestecate cu câteva căpşune şi cu zahărul, apoi dăm în câteva clocote, pe flacăra mică a aragazului, mişcând crăticioara din când în când, până se leagă un pic siropul, apoi dăm la răcit.3. Se mixează urda cu smântâna, gălbenuşurile, zahărul şi vanilia, până se obţine un amestec cremos şi omogen.4. Se scoate aluatul din frigider şi se întinde între două folii de plastic, după forma tartei, apoi se răstoarnă în forma unsă cu margarină, se netezeşte bine cu mâna pe vas apoi se înţeapă din loc în loc cu furculiţa şi se dă la copt 10 minute.Se scoate din cuptor şi se toarnă deasupra compoziţia de urdă cu smântâna şi se mai dă la cuptor încă 30 de minute.Între timp pragătim bezeaua mixând bine albuşurile cu un praf de sare apoi cu zahărul turnat treptat şi la urmă sucul de lămâie.După cele 30 de minute se scoate forma din cuptor şi se decorează pe margine cu bezea, apoi se mai bagă 5-10 minute la cuptor până ce se maroneşte un pic bezeaua.Se scoate tarta din formă pe un platou (după ce s-a răcit un pic) şi în mijlocul ei se toarnă agudele cu tot cu sirop. Se taie după ce s-a răcit bine.