Reţete de la cititori: Tartă cu zmeură şi cremă aerată - Ursan Anişoara
Ingrediente Blat: 150 g unt, 200 g făină, 50 g amidon de porumb, 1 ou, 70 g zahăr pudră. Crema aerată: 2 ouă, 200 ml sirop de zmeură (dacă nu avem înlocuim cu lapte), 2 linguri de amidon de porumb,5 linguri de zahăr. 100 g unt. Decor: 250 g zmeură proaspătă, 1 plic Gelle tort, 150 ml sirop de zmeură.
Preparare
1. Preparăm blatul mixând untul moale, la temperatura camerei cu zahărul şi oul apoi adăugăm făina amestecată cu amidonul. Se lasă 30 de minute la rece apoi se întinde în foaie potrivită după forma care o avem, îndepărtând surplusul de aluat şi se dă la copt 5 minute la foc iute apoi încă 10 minute la temperatura potrivită până se rumeneşte uşor.
2. Se prepară crema astfel: separăm gălbuşurile de albuşuri. Albuşurile se bat spumă tare cu 6 linguri de zahăr apoi se dă deoparte.
Gălbenuşurile se amestecă cu un pic de sirop apoi se adaugă amidonul amestecând continuu. Se toarnă tot siropul şi se pune la bain marin până se îngroaşă, amestecând continuu. Când începe să se îngroaşe, se adaugă bezeaua bătută şi se mai lasă circa 5 minute, amestecând uşor. Se opreşte focul şi se încorporează şi untul rămas. Se toarnă peste blatul copt, se decorează cu zmeura proaspătă, apoi se pregăteşte jeleul conform instrucţiunilor de pe plic şi se toarnă cald deasupra zmeurei. Se dă la rece cel puţin 3 ore, de prefertat de seara până dimineaţa.