Retete de la cititori/ Tort romantic / Nely Itco
Mod de preparare:Blat: se separă albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, adăugaţi apoi zahărul treptat, apoi apa călduţă (ajută să facă blatul pufos), gălbenuşurile frecate cu uleiul. Toate acestea (în afară de zahăr) se amestecă uşor cu o lingură de lemn sau o spatula de jos în sus. Când sunt toate încorporate se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi cacao treptat câte o lingură, până se termină toate. Se toarnă apoi toată compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pentru circa 30-35 minute .Siropul pentru însiropat blatul: Toate ingredientele se pun într-o crăticioară şi se dă la foc, se amestecă până se dizolvă zahărul după care se dă deoparte.Crema: Se rupe ciocolata bucăţele iar frişca se pune pe foc. Nu se fierbe, doar se încălzeşte puţin pentru ca atunci când o răsturnăm peste ciocolată să aibă puterea să o topească. Se pune frişca încălzită peste ciocolată, se amestecă bine până se topeşte toată, apoi se dă la rece. După 30 de minute se scoate din frigider şi se mixează.Blatul se împarte în 3, se pune crema între blaturile însiropate, se ornează după placul fiecăruia şi se dă la rece până se va servi.