Secretul celor mai gustoase sarmale, dezvăluit de chef Sorin Bontea. Ingredientul care le schimbă gustul

Printre preparatele tradiționale care au reușit să își păstreze locul de cinste pe mesele românilor de-a lungul secolelor, sarmalele ocupă un loc special. Aceste delicii înfășurate în frunze de varză sau de viță de vie sunt mai mult decât simple feluri de mâncare; ele reprezintă o veritabilă călătorie în istoria și cultura culinară a României. Fie că sunt pregătite pentru sărbători, nunți, sau ocazii speciale, sarmalele aduc întotdeauna cu ele o aromă de acasă, evocând amintiri din copilărie și reunind generații în jurul mesei. Astăzi, vă vom divulga secretele acestui preparat atât de îndrăgit, dezvăluind rețeta specială a lui Chef Sorin Bontea, care promite să transforme sarmalele într-o experiență gastronomică inedită. Dacă credeți că știți totul despre sarmale, pregătiți-vă să fiți surprinși!

Sorin Bontea. Foto: arhiva personală.
Sorin Bontea. Foto: arhiva personală.

Ingredientul care schimbă gustul sarmalelor

Pentru a obține cele mai aromate și gustoase sarmale, Chef Sorin Bontea recomandă un truc simplu dar eficient: adăugarea unui strat de costiță afumată între straturile de sarmale din oala de gătit. Acest ingredient conferă sarmalelor o aromă intensă și un gust deosebit, care va surprinde și încânta pe toată lumea de la masă.

Ingrediente necesare pentru sarmalele "a la Bontea"

 - 2-3 kg varză acră
- 600 g carne tocată de porc și vită
- O jumătate de ceșcuță de orez
- 200 g ceapă
- Costiță afumată
- 2-3 linguri bulion
- Frunze de dafin
- Cimbru
- Mărar
- Piper
- Ulei
- Sare

Cum se prepară aceste delicii culinare

Curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare, apoi alege foile potrivite pentru împachetat. Spală foile de varză în apă călduță sau lasă-le în apă caldă timp de o oră pentru a elimina excesul de sare.

Curăță și toacă mărunt ceapa, apoi călește-o în puțin ulei până devine sticloasă. Spală orezul în mai multe ape, apoi adaugă-l peste ceapă și lasă-l pe foc mic timp de 2 minute.

Pune carnea tocată într-un vas încăpător, adaugă ceapa și orezul călite, sare, piper, cimbru și mărar. Adaugă o ceașcă de apă rece și amestecă până la obținerea unei compoziții omogene.

Ia o foaie de varză, pune compoziția de carne și rulează foaia, îndesând capetele. Repetă până termini compoziția.

Toacă frunzele rămase de varză și presară-le pe fundul oalei de gătit. Așază un strat de sarmale în formă circulară. Pune un strat de costiță afumată deasupra sarmalelor. Repetă acești pași până când termină de așezat toate sarmalele. Adaugă un strat de varză murată tocată deasupra ultimului strat de sarmale. Amestecă bulionul cu apă și toarnă-l peste sarmale. Adaugă frunzele de dafin și piper. Fierbe sarmalele timp de aproximativ două ore, verificând periodic nivelul apei și completând dacă este necesar.

După aproximativ două ore, sarmalele ar trebui să fie gata. Se servesc fierbinți, alături de mămăligă și smântână sau hrean. Vei observa cum costița afumată adaugă o dimensiune nouă și delicioasă gustului tradițional de sarmale, transformând acest preparat clasic într-un adevărat festin culinar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net