Secretul gospodinelor din Moldova și Bucovina pentru cele mai bune sarmale. Regula de aur pe care o respectă mereu

În Moldova și Bucovina, sarmalele sunt ridicate la rang de artă culinară, iar gospodinele din aceste regiuni au un secret special care le face să fie deosebit de gustoase: aceste bunătăți sunt fierte într-o oală de lut. Oala de lut conferă sarmalelor o aromă unică și le ajută să capete o textură moale, dar fermă, care pur și simplu se topește în gură. Este un truc transmis din generație în generație, care asigură că gustul rămâne autentic și consistent.

Sarmale. Foto: Shutterstock.
Sarmale. Foto: Shutterstock.

Rețetă tradițională de sarmale moldovenești în oală de lut

Pentru a obține sarmale perfect aromate și suculente, este esențial să urmați câțiva pași importanți, iar ingredientele proaspete și oala de lut fac parte din rețeta succesului.

Ingrediente

500 g carne tocată de porc (sau amestec porc și vită)

200 g orez

2 cepe mari

1 morcov mic, dat pe răzătoare

1 ardei gras (opțional)

1 lingură pastă de tomate

1 legătură de mărar proaspăt

1 legătură de pătrunjel proaspăt

Sare și piper, după gust

1 varză murată (foile desfăcute și clătite bine pentru a elimina excesul de sare)

3-4 frunze de dafin

400 ml suc de roșii

200 ml apă (sau zeamă de varză, pentru un gust intens)

Ulei

Cum se prepară

Începeți prin a toca fin ceapa și a o căli într-o tigaie cu puțin ulei până devine aurie. Adăugați morcovul dat pe răzătoare și ardeiul tăiat mărunt, și căliți totul împreună pentru câteva minute. Puneți orezul spălat și scurs, amestecând continuu până devine translucid. Adăugați pasta de tomate, amestecați, apoi opriți focul și lăsați amestecul să se răcească ușor.

Într-un castron mare, combinați carnea tocată cu orezul și legumele călite. Adăugați sare, piper și verdeața tocată (mărar și pătrunjel). Amestecați bine totul, pentru a asigura o distribuție uniformă a aromelor.

Luați câte o foaie de varză, tăiați nervurile groase și adăugați o lingură din amestecul de carne în mijloc. Rulați foaia de varză și introduceți marginile înăuntru pentru a obține un pachet compact. Repetați acest proces până când terminați compoziția.

Pe fundul oalei de lut, puneți câteva frunze de varză și frunzele de dafin. Așezați sarmalele una lângă alta, în straturi uniforme. După fiecare strat, presărați câteva linguri de suc de roșii.

Amestecați restul de suc de roșii cu apă (sau zeamă de varză, pentru un gust mai acrișor). Turnați acest amestec peste sarmale, astfel încât să fie aproape complet acoperite.

Acoperiți oala de lut cu capacul său și puneți-o în cuptorul preîncălzit la 170°C. Lăsați sarmalele să se gătească încet, timp de 3-4 ore. Oala de lut ajută la o fierbere lentă și uniformă, ceea ce face ca sarmalele să se pătrundă în mod constant și să absoarbă toate aromele.

Serviți sarmalele fierbinți, alături de smântână și ardei iute, pentru o masă tradițională ca în Moldova și Bucovina. Această rețetă respectă metodele tradiționale și vă va aduce gustul autentic al celor mai bune sarmale moldovenești.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
suc de lămâie beneficii jpeg
zodii norocoase jpg
Metropolitan Life picture jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net